VIDEO! Campanie pentru identificarea muncii la negru

O lună aglomerată pentru inspectorii muncii. În luna iulie a acestui an s-a desfăşurat Campania Naţională de indentificare a muncii nedeclarate în rândul angajatorilor din domeniul construcţiilor. Fiind un domeniu care domină şi are nevoie mereu de forţă de muncă, şansele ca angajatorii să permită desfăşurarea muncii la negru sunt destul de mari. Munca nedeclarată constituie un fenomen nociv, datorită consecinţelor economice şi sociale pe care le produce.

Zece angajatori din judeţul Botoşani, din domeniul construcţiilor, au fost verificaţi de inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă pentru depistarea muncii nedeclarate. Aceste controale au fost efectuate cu ocazia Campaniei Naţionale de identificare a muncii la negru. Campania are drept obiectiv identificare şi combaterea muncii nedeclarate şi luarea unor măsuri ulterioare.

Pentru că persoana care prestează muncă nedeclarată este lipsită de protecţie socială este, totodată, lipsită şi de drepturile conferite de un contract de muncă, cum ar fi concediul remunerat şi medical. De asemenea, persoana în cauză nu are siguranţa că va fi plătită pentru munca prestată, dar nu va putea avea condiţii de muncă decente.

Împreună cu celelalte structuri ale ordinii din subordinea Instituţiei Prefectului, şi inspectorii ITM au participat la acţiunile de combatere şi prevenire a infectării cu Coronavirus.
În toate cele trei zile cât a ţinut Campania Naţională au fost aplicate sancţiuni în valoare de 22.000 de lei.

Citeste si:

Facebook Comments