VIDEO! Copiii de la țară, condamnați la sărăcie și analfabetism

Condamnați la sărăcie și analfabetism. Aceasta este soarta a mii de copii din cătunele Botoșaniului. Puși să facă ore online deși nu au semnal la internet și nici posibilități să-și cumpere telefoane performante sau tablete, elevii din mediul rural se simt abandonați de statul român. Cei mai silitori ajung să stea în copaci pentru a prinde semnal măcar cât să vadă ce teme au pe a doua zi. În tot acest timp deși au promis tablete și soluții pentru elevii din zonele defavorizate, autoritățile sunt ocupate să cheltuie sume fabuloase pentru alegeri și împărțirea de funcții plătite regește.

De o jumătate de lună toate școlile din țară au trecut pe scenariul roșu. Adică cu ore online, la fel ca în starea de urgență din primăvara acestui an. Încă din toamnă a fost luat în calcul acest scenariu iar autoritățile centrale s-au lăudat că au cumpărat tablete pentru elevii din România. Nici până astăzi, însă, aceste tablete nu au ajuns la copii.

Mai mult decât atât cursurile au fost efectiv suspendate fără soluții reale pentru elevii din mediul rural. Mai ales cei din cătunele sărace și îndepărtate. Dacă pentru elevii din municipiul Botoșani sau Dorohoi, învățământul online nu este o problemă, pentru copiii din Codreni, Tătărășeni, Cotu Miculinți sau alte cătune îndepărtate este pur și simplu o condamnare la analfabetism, contraperformanță școlară și implicit sărăcie.

Codreniul, de exemplu, este un sat aruncat undeva printre dealurile din comuna Mileanca, la aproximativ 60 de kilometri de reședința de județ. În cătun, se ajunge pe un drum județean, cum altfel, dacă nu de pământ și acoperit cu pietriș. În sat sunt zeci de elevi de clasele primar și gimnazial.

Teoretic, toți ar trebui să facă ore online. Practic, abia dacă apucă câțiva. De vină este în special lipsa semnalului la internet dar și sărăcia. Puțini își permit telefoane cu touch screen sau tablete.

Vlad, un puști de clasa a VII a din Codreni este unul dintre puțini copiii care au un telefon inteligent. I-a fost trimis de tatăl său care muncește din greu în străinătate pentru a face ore online. Dar tot nu-l ajută. Nu are internet. Așa că în timpul în care elevii de vârsta lui, de la oraș, fac ore online, el ară cu un plug tras de cal. Mai târziu, va suna la directoarea școlii să facă rost de teme. Le face cum poate.

Un alt copil, de vârsta lui Vlad, Alin nu are nici telefon, nici tabletă și nici calculator. Mai are patru frați în aceeași situație. Ca să poată învăța, își trage cizmele de cauciuc, se urcă pe bicicletă și bate drumul până la un unchi, acolo unde poate găsi un computer.

Mulți alți copii silitori sunt nevoiți să se descurce cum pot. În sat se petrec scene halucinante pentru un sistem de învățământ așa spus modern. Nepoata unei sătence ajunge să facă orele online în copaci, pentru a prinde semnal, chiar și la o temperatură de numai patru grade.

Sătenii spun că au ajuns să se simtă abandonați. Trăiesc numai din roadele pământului și spun că nu au cu ce să cumpere gadgeturi pentru orele online. Alții sacrifică tot ce au pentru a-și trimite copii în gazdă în orașele mai mari, pentru a învăța și a scăpa de sărăcie.

Oamenii sunt triști. Sperau ca măcar generațiile viitoare ale satelor să scape de sărăcie și să apuce să învețe carte. Spun că vremurile și lipsa de soluții eficiente a autorităților pentru zona rurală, îngroapă viitorul generațiilor viitoare.

În timp ce copiii de la țară ară fiindcă nu pot face ore online sau învață prin copaci, autoritățile centrale sunt preocupate de organizarea alegerilor pentru care cheltuie sume astronomice iar sute de politicieni se pregătesc să ocupe de la începutul anului viitor, funcții bine plătite în Parlamentul României.  

Citeste si:

Facebook Comments