VIDEO! Copiii de la țară între sărăcie și eșec școlar

Limitat, falimentar și fără eficiență. Așa poate fi descris în doar câteva cuvinte sistemul de învățământ românesc în mediul rural. În afară de câteva execepții, la țară, copiii de clasa a VIII a, din județul Botoșani, au înregistrat rezultate foarte slabe la Evaluarea Națională. În unele comune au fost întâlnite situații catastrofale, existând școli unde nici măcar un elev nu a reușit să i-a nota 5 la examene. Iar de vină, spun sătenii, nu sunt elevii ci un întreg sistem de stat care în loc să dea aripi elevilor, îi îngroapă în sărăcie și incultură.

Anul acesta, județul Botoșani a înregistrat rezultate slabe la Evaluarea Națională. Doar puțin peste 65% dintre elevi au reușit să obțină nota 5. Dacă la școlile de prestigiu nu au fost probleme, în mediul rural, cu doar câteva excepții, rezultatele au fost mult sub așteptări. În unele localități au fost de-a dreptul catastrofale.

În comuna Coțușca, de exemplu, la școala din satul Nichiteni, niciun elev nu a reușit să obțină nota 5 la Evaluare Națională, iar media pe școală a fost 2.85. Ne-am dus la Coțușca să vedem care au fost cauzele acestui dezastru educațional în lumea rurală. Motivele contra-performanței sunt multiple și cu rădăcini adânci în satul botoșănean. Oamenii spun că nici elevii și nici profesorii nu sunt de vină ci însăși statul român. Cel care nu mai oferă niciun fel de motivație elevului de la țară să învețe. În lipsa investițiilor, nu există locuri de muncă iar soarta copiilor, indiferent de pregătire, este să trăiască din agricultura de subzistență.

Pentru Mariana, o femeie cu două copii din Nichiteni, tineretul nu are nicio șansă în comună. Fiul ei a terminat un liceu bun din municipiul Botoșani dar din cauza lipsei de perspectivă a fost obligat să plece la muncă în străinătate.

Mai mult decât atât, mărturisesc sătenii, din cauza sărăciei, copiii sunt puși să muncească cot la cot cu părinții. Nu mai au timp de școală și nici resurse să o mai continue.

Sunt însă și localnici care spun că dincolo de sărăcie totul depinde și de ambiția fiecărui în parte. Gabi are 23 de ani, este din Nichiteni și a absolvit liceul din Coțușca. Acum este student la Mecanică.

Chiar și Gabi recunoaște însă că pe mulți sărăcia îi doboară. Mai ales atunci când părinții sunt nevoiți să plece în străinătate și rămân fără sprijinul lor.

Reprezentanții Liceului Tehnologic Coțușca, structura de care aparține școala Nichiteni, nu o duc nici ei foarte bine cu rezutaltele la Bacalaureat. Procentul de promovabilitate a fost destul de mic. Conducerea școlii pune totul pe seama pandemiei. La fel și șefii Inspectoratului Școlar Județean.

În același timp scot la iveală o realitate crunt a unui sistem cu multe defecțiuni. Elevii de la țară ajung să învețe în clase simultane. Adică școlarii de a V a învață în aceeași clasă cu cei de-a VI a iar în 50 de minute profesorul trebuie să le predea lecții diferite. Același lucru se întâmplă și la clasele I-IV iar startul acestor copii este ratat.

Pentru a remedia această situație din mediul rural este nevoie de măsuri concrete luate de autorități atât în plan social și educațional dar mai ales economic. Până atunci satele cu tot cu copiii lor rămân îngropate în sărăcie și ignoranță, o masă electorală ușor de impresionat.

Citeste si:

Facebook Comments