VIDEO! Coșmarul continuă pe malul râului Prut

Coșmarul continuă pe malurile Prutului. Oamenii își abandonează locuințele și fug din calea apelor dezlănțuite. Viitura pornită în Ucraina a rupt mai multe diguri pe teritoriul țării vecine și poate oricând să potopească nordul județului Botoșani. Pompierii au amenajat deja tabere de refugiați dar și diguri improvizate Oamenii stau de trei zile cu frica-n sân. La Rădăuți Prut a ajuns în acestă după amiază și ministrul mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe.

Viitura cumplită pornită de pe teritoriul Ucrainei a măturat totul în cale, a distrus diguri și ar putea ajunge și în nordul României. Pe timpul nopții, pompierii împreună cu lucrători ai Sistemului de Gospodărire a Apelor Botoșani, Primăriei Rădăuți Prut și ai Administrației Bazinale de Apa Prut Bârlad au construit un dig de apărare artificial pe DN 29 A, între Rădăuți Prut și Rediu.

Drumul Național DN 24 C, între Rădăuți Prut și Miorcani este inundat în zona podului de pe raza localitatii Rădăuți Prut, în apropierea bisericii.

Echipajele ISU Botoșani au patrulat toată noaptea și au monitorizat situația, fiind pregătiți sa intervină în orice moment.Salvatorii au început deja evacuările la Baranca-Hudești și Rădăuți Prut. Oamenii aflați în calea apelor au fost nevoiți să-și încarce agoniseala de-o viață în mașini sau căruțe și să-și abandoneze locuințele. Sunt speriați și se roagă lui Dumnezeu să-i apere de furia apelor.

În tot acest timp pompierii botoșăneni au organizat apărarea contra viiturii. Au folosit inclusiv baraje improvizate din saci cu nisip.

Totodată au fost organizate tabere de sinistrați pentru cei fără rude sau care nu au unde să se ducă.

Ieri peste 100 de pompieri militari și voluntari au intervenit în sprijinul populației afectate de inundații cauzate fie de creșterea nivelului râului Prut, fie ca urmare a ploilor abundente înregistrate începand cu ora 03.00, noaptea.

Astazi, la Rădăuți Prut s-au continuat misiunile de protecție a populației împotriva inundațiilor Încă de la prima ora a fost amenajată o tabără de sinistrați pentru cazarea persoanelor care nu au aparținători. Totodată, s-au luat masuri de protecție a locuințelor fiind amplasate diguri din saci de nisip la ușile de acces în locuințe.
Dacă ieri seară la ora 22.00, raul Prut măsura la Rădăuți Prut 790 cm, cu 190 cm peste cota de pericol, astăzi dimineață apele depășeau cu peste 260 de centimetri cota de pericol. Astăzi după amiază a ajuns la Rădăuți Prut și ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe.

Citeste si:

Facebook Comments