VIDEO! Depistați cu TBC în timpul unei campanii desfășurată la sate

Sărăcia, rușinea și poate lipsa de interes pentru propria stare de sănătate îi determină pe mulți botoșăneni, mai ales cei care trăiesc în mediul rural, să nu meargă la spital să își facă analize, chiar și atunci când se simt rău. Din fericire, pentru acești oameni, cu sprijinul Direcției de Sănătate Publică Botoșani, în județ se organizează campanii și caravane, astfel încât oamenii de la țară să poată beneficia de investigații medicale gratuite. Astfel, mii de femei din județ au fost testate pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin. Iar în toamna anului trecut mii de oameni au beneficiat de serviciile medicale oferite de caravana Screening TBC, pentru depistarea tuberculozei, pusă la dispoziție de Institutul de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta”, din București.

În cele trei luni de zile, cât caravana a poposit în județul Botoșani, peste 2030 de persoane au beneficiat de serviciile medicale oferite de caravană. Aproximativ 37 de persoane au beneficiat astfel de radiografii.

De aceste servicii gratuite au avut parte localnici din comunele Tudora, Vorona, Cristești, Vlădeni, Lunca, Albești, Românești, Santa Mare, Dângeni, Manoleasa, Avrămeni, Adășeni, Cotușca, Rădăuți-Prut, Hudești, Hilișeu-Horia, Mihăileni şi Corlăteni.

Potrivit medicilor specialiști din cei peste 2000 de botoșăneni care au beneficiat de investigațille desfășurate în timpul campaniei, 551 au fost identificate cu modificări înalte suspecte de tuberculoză. Pentru o parte dintre acești pacienți a fost confirmat diagnosticul de tuberculoză, iar o parte se află în diverse stadii ale analizelor.

Caravana mobilă a Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” din București este un cabinet medical mobil dotat cu personal, aparatură de screening radiologic, pentru diagnostic molecular rapid și programe de inteligență artificială care ajută la depistarea tuberculozei.

Citeste si:

Facebook Comments