VIDEO! După caniculă, vin furtuni puternice

Se schimbă vremea la Botoșani. După aproape o săptămână de caniculă, se anunță ploi și furtuni serioase. Meteorologii au emis un cod portocaliu de furtună pentru următoarele ore. În intervale scurte de timp  se vor înregistra cantități de apă de 35…50 l/mp și izolat peste 60…80 l/mp. Temperaturile vor coborî simțitor. Pentru că sunt anunțate fenomene meteo extreme, salvatorii de la Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență au câteva sfaturi de care trebuie neapărat să țineți cont .

Au fost zile fierbinți la Botoșani, însă de astăzi vremea se schimbă.  De la orele prânzului și până, maâine la ora 10.00, județul se află sub avertizare meteorologică tip cod portocaliu de furtună.  

Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 35…50 l/mp și izolat peste 60…80 l/mp.

Pentru a gestiona în mod operativ situațiile de urgență care ar putea apărea din cauza fenomenelor meteorologice periculoase, pompierii botoșăneni vor fi la datorie, pregătiți să intervină cu mijloacele tehnice din dotare.

ISU Botoșani a înștiințat unitățile administrativ-teritoriale din județ cu privire la fenomenele meteorologice prognozate și a transmis măsurile ce trebuie luate pentru a preveni evenimentele care ar putea pune în pericol siguranța cetățenilor sau produce pagube materiale.

Totodată, s-a dispus asigurarea rezervei de personal, pentru a putea fi suplimentate efectivele de intervenţie în cazul producerii unor situaţii de urgenţă.

Pompieri de la ISU Botoșani vă recomandă să luați să să respectați os erie de măsuri în aczul unei furtuni. Trebuie să întrerupeți orice activități în aer liber, dacă vă suprinde furtuna, intrați în casă, într-o construcţie sau într-un autoturism pentru a nu fi loviți de obiecte, pomi/crengi, stâlpi, închideți bine ferestrele şi uşile, dacă vă aflați într-o zonă deschisă, câmp,  sau plajă, așezați-vă ghemuit, puneți mâinile pe urechi şi pe cap, iar capul între genunchi.

Dacă vă aflați în pădure, căutați adăpost într-o zonă în care sunt copaci mai puţin înalţi, dacă sunteți într-o zonă deschisă, mergeți spre o zonă joasă, precum o vale.

Evitați drumurile inundate , aveți grijă la firele de curent electric căzute (mai ales în apă), la poduri avariate parțial sau total, la arbori sau clădiri afectate de furtună. Dacă ați identificat persoane inconștiente, lovite de trăsnet: solicitați imediat ajutor medical la numărul de urgență 112.

Citeste si:

Facebook Comments