VIDEO! Eminescu sărbătorit cu emoții și absențe

Pe 15 ianuarie, Botoșaniul se transformă în județul culturii. Zeci de poeți din toate colțurile țării sunt invitați să îl sărbătorească pe Eminescu de Ziua Culturii Naționale. Deși în ultimii ani, evenimentul a stârnit controverse, s-a ajuns totuși la cea de-a XXIX-a ediție în care se acordă Premiul Naținal de Poezie ”Mihai Eminescu” – Opera Omnia, un premiu cu o încărcătură culturală enormă dar și consistent financiar.

Organizatorii speară că în acest an evenimentul dedicat poetului nepereche să nu mai fie pătat așa cum s-a mai întâmplat. Printre poeții prezenți a fost și câștigătorul premiului de anul trecut, care a precizat că după eveniment s-a îmbolnăvit.

Astăzi, 15 ianuarie, este despre Eminescu și despre Botoșani. Se marchează 170 de ani de la nașterea poetului ce a lăsat în urmă o operă de aur. Ziua a debutat cu o ședință festivă de Consiliu Local la care au luat parte poeți și scriitori veniți din toate colțurile țării.

Mai toți dintre ei s-au plans că au avut de parcurs drumuri lungi, ciuruite de gopi, martori fiind parlamentarii PSD. Astăzi nu este însă despre critici iar toți oamenii de cultură prezenți au ținut să sublinieze faptul că sunt mândri să participe la cel mai important eveniment cultural și la acordarea unui premiu de o importanță aparte.

După ce consilierii locali au aprobat proiectul de hotărâre ce viza acordarea titlului de cetățean de onoare al municipiului Botoșani lauretaului Premiului ”Opera Omnia”, gazda evenimentului, Gellu Dorian, a dat ocazia tuturor celor prezenți să ia cuvântul.

Primii au fost chiar membrii juriului. Absent și în acest an, președintele Uniunii Scriitorilor, Nicolae Manolescu a transmis totuși un sms unui coleg prezent la ședința festivă.


Și pentru că nu s-a uitat faptul că în anii trecuți evenimentul a picat în derizoriu, poeții au aplaudat totuși inițiativa asumării păstrării tradției de organizare.


Deși s-a dorit mascarea și uitarea evenimentelor rușinoase din anii anteriori, a fost prezent în sală câștigătorul premiului Opera Omnia 2019 . Chiar dacă inițial acesta se știa câștigător, a aflat ulterior că este pe locul 2 iar mai apoi că revine în fruntea clasamentului și asta pentru că poetul de pe locul întâi nu a putut fi prezent. La un an distanță, Ioan Soiciu spune că situația l-a îmbolnăvit.

Cei mai importanți oameni ai urbei au absentat de la ședința. Scaunele pregătite pentru primar, prefect și pentru șeful județului au rămas goale.
După ședința festivă, toți cei prezenți au depus jerbe de flori la bustul lui Mihai Eminescu din fața teatrului.


Valoarea premiului ”Opera Omnia” este de 40 000 de lei iar nominalizați sunt Vasile Dan, Nichita Danilov, Marian Drăghici, Ovidiu Genaru, Ioan Moldovan, Ioan Es. Pop, Matei Vișniec, Cassian Maria Spiridon și Lucian Vasiliu.

Citeste si:

Facebook Comments