VIDEO! Fabrică de la Botoșani, unicat în România

Toată lumea știe că în anii 90, povestea industriei românești se încheia tragic, cu privatizări și milioane de șomeri. Inclusiv zona industrială a Botoșaniului, una dintre cele mai prolifice din Moldova, s-a prăbușit în mai puțin de un deceniu. Singura excepție a fost Mecanex-ul sau vechiul IUPS, o întreprindere unde lucrau, acum 5 decenii peste 2500 de oameni. În mod miraculos, fabrica de pompe a reușit să se reinventeze și să reziste capitalismului, privatizărilor și instabilității. Mai mult decât atât, fabrica botoșăneană a ajuns singura din România, capabilă să mai producă pompe industriale și chiar să exporte în țări vest-europene.


Deși mai mereu în topurile sărăciei, Botoșaniul se poate lăuda cu multe lucruri. De la un paradis arheologic și cultural până la genii și olimpicii de top. Mai mult decât atât la Botoșani s-a produs un adevărat miracol. Una dintre uzinele României comuniste a reușit să reziste, cu brio, capitalismului. Este vorba despre Mecanex, fosta IUPS, singura fabrică din România care mai produce pompe industriale. Funcționează în același sediu din anii 70, nu și-a schimbat de aproape 40 de ani obiectul de activitate și nici de la privatizarea din 2001, acționariatul.

Fostul IUPS este o fabrică unicat în România, în acest moment. Este singura uzină din țară care mai produc pompe industriale. Totodată aici se fac piesele de schimb, dar este cunoscut și procedeul de operare al stațiilor care pornesc aceste pompe în special în domeniul irigațiilor, dar și al mineritului.

În momentul de față pompele realizate la Botoșani sunt folosite în toată țara, de la agricultură la minerit și chiar hidrocentrale. Fără suportul tehnic al botoșănenilor lucrurile s-ar complica în toate aceste domenii.

Pe lângă piața internă, fostul IUPS reușește să facă și export. Mai precis trimite componente de fontă în Germania.

Tocmai de aceea fabrica, înființată în anul 1972, a reușit să supraviețuiască privatizării, tranziției iar în 2018 să ajungă să aibă o cifră de afaceri de 3 milioane de euro. Și toate acestea doar din produsele vândute, fără niciun fel de subvenție sau fonduri europene accesate.

Reprezentanții Mecanex spun că în fabrică s-a produs o retehnologizare a componentelor și totodată au avut loc și inovații în domeniul construcției pompelor.

Cele mai mari provocări pe care le are fabrica sunt legate în special de concurența, neloială spun reprezentanții uzinei, a produselor venite din China, de o lipsă a subvențiilor de orice natură dar și de lipsa personalului calificat.

Mai mult decât atât epidemia de coronavirus a venit să complice și mai mult lucrurile în acest domeniu.

Pe viitor, fosta IUPS și-ar dori să investească pentru a reuși să producă pentru piața arabă acolo unde este o cerere mare de pompe industriale, mai ales de tipul celor fabricate de Mecanex.

Citeste si:

Facebook Comments