VIDEO! Fără ceremonii pentru elevii din anii terminali

Anul acesta nu vor mai fi ceremonii şi toci aruncate în sus de elevii de clasele a XII-a. Și nici pentru cei de clasele a VIIIa. Banchetul, festivitatea de la final de an şcolar, robele îmbrăcate şi tocile purtate, discursul şi cutia cu amintiri, rămân doar vise pentru viitorii studenţi. Gândurile unora şi sentimentele, mai bine spus, au fost transpuse pe foaie şi făcute publice pe site-urile de socializare. Imaginea reprezentativă promoţiei 2020 a circulat pe pagina a zeci sau chiar sute de elevi.

Bacalaureatul este numit de mulţi “examenul maturităţii”. Şi situaţia de faţă ne poate dovedi că promoţia anului 2020 deja şi-a luat examenul de maturitate înainte de a da examenul de Bacalaureat.

În anii trecuţi elevii de a XII-a aveau parte de un moment de glorie pentru ei. Unii pentru că au reuşit să treacă liceul, alţii bucuroşi că au ajuns unde voiau să ajungă sau cu frica în sân, gândindu-se la viitorul examen. Însă important era, că într-o zi, cu toţi erau fericiţi şi cu zâmbetul pe buze. Era ziua absolvirii, ziua în care își luau rămas bun de la colegi, profesori, prieteni, după care își începeau fiecare drumul spre viața de adult.

Anul ăsta însă promoţia 2020 este una de “sacrifiu”. Tinerii din anii terminali nu vor mai îmbrăca roba şi toca, nu vor mai defila triumfători pe culoarul şcolii şi nu vor mai avea un ultim moment cu colegii şi profesorii. Discursul, cutia cu amintiri sub formă de videoclip şi balul, momente mult aşteptate, vor fi celebrate în stil diferit, în visul fiecăruia.

Carina Lazăr este elevă a Liceului Pedagogic Nicolae Iorga din Botoşani, în clasa a XII-a. Atât pentru ea, cât şi pentru colegii ei şi nu numai, perioada către maturitate este tranzitată de perioada anilor de liceu.
Aşa ar fi trebuit să arate una din pozele ce ar fi făcut parte din albumul de final de liceu.

Pe umerii Carinei presiunea a fost mai mare, deoarece ea s-a ocupat personal cu organizarea evenimentului.
Experienţa de la final de clasa a XII-a pe care trebuia să o trăiască, poate doar să o trăiască prin cele povestite de alţii şi ea să îşi imagineze cum ar fi fost.

Cuprinşi de sentimente, elevii de a XII-a se gândesc la ce le rezervă viitorul şi rămân optimişti.

În aceeași situație dureroasă sunt și elevii de clasa a VIIIa. Nici ei nu vor avea o zi specială, în care ei să fie în centrul atenției, felicitați, aplaudați de părinți și profesori și nu vor primi sfaturi pentru când vor deveni liceeni.

Citeste si:

Facebook Comments