VIDEO! Fermieri speriați de pesta porcină

Fermierii botoșăneni stau cu frica în sân. Mai ales cei care trăiesc din creșterea porcilor. Pestea porcină, o maladie cumplită care numai la o singură fermă din România a doborât peste 45.000 de animale, dă târcoale județului. Din datele oficiale pesta porcină africană face ravagii în Republica Moldova, Ucraina dar și pe teritoriul țării noastre, în zonele de sud-est dar și de vest.

Pesta porcină africană, o boală infecțioasă care face prăpăd în rândul suinelor, sărăcește fermierii din sud-estul țării dar și din zona Satul Mare și Arad. Sute de mii de animale au murit din cauza aceste boli iar falimentul dă târcoale crescătorilor de porci.

Și fermierii din județul Botoșani care se ocupă de valorificare acestor animale stau cu frica în sân, mai ales că la numai câteva zeci de kilometri peste granița de nord, pesta porcină face ravagii. Iar mistreții care bântuie pădurile de nord ale județului sunt posibili purtători. Tocmai de aceea autoritățile sanitar-veterinare spun că fac controale stricte la graniță.

Totodată reprezentanții DSVSA spun că fac o intensă activitate de informare privind peste porcină africană.

Pentru crescătorii de porci din județul Botoșani, peste porcină ar fi un adevărat dezastru spun autoritățile. Mai ales că pe teritoriul județului se crește un număr însemnat de porci, peste 50.000 de capete.

În zonele afectate de pesta porcină efectele sunt deja vizibile, numeroase țări refuzând să mai cumpere carne de porc din România.

Singura veste bună este că pesta porcină africană nu este transmisibilă la om și nu-l afectează. Totodată statul oferă despăgubiri fermierilor.

Deocamdată la nivelul județului Botoșani nu a fost înregistrat niciun caz de pestă porcină africană.

Citeste si:

Facebook Comments