VIDEO! Fotbal și Credință la Botoșani

La Botoșani Biserica și fotbalul au reușit să găsească un limbaj comun. Deși la prima vedere pare că nu ar avea ce să împartă, tinerii din parohiile de la țară dovedesc contrariul. De exemplu, credincioșii din Vorona, duminica după Liturghie și Paraclis lasă cărțile sfinte și strana pentru terenul de fotbal. Și nu sunt singurii. În tot județul sunt peste 12 echipe de fotbal parohiale care joacă într-un puternic campionat coordonat de Arhiepiscopia Iașiului, cu numeroase etape de calificare. Somax TV, vă invită să descoperiți o lume a sportului inedită și fascinantă, puțin cunoscută publicului larg.

Fotbalul este deja un rege al sporturilor, cu milioane de fani pe tot mapamondul. Un fenomen care nu poate fi ignorat sub nicio formă. Nici măcar de Biserică. Arhiepiscopia Iașiului are un puternic campionat de fotbal desinat parohiilor din toată zona de nord a Moldovei. La Vorona , de exemplu, preotul din comună are doi ani de când a organizat prima echipă de fotbal parohială.

Tinerii care vin la Biserică duminica și rămân și pentru rugăciune și cateheză au parte, în fiecare duminică de un antrenament sănătos de fotbal. Au și echipamente donate de un binefăcător din Iași și se pregătesc intens.

Duminica trecută s-au antrenat cu echipa parohială din Orășeni, înființată după un picnic organizat în timpul unui pelerinaj în județul Neamț.

Campionatul Arhiepiscopiei este intens disputat cu etape dure de calificare. Întâi are loc faza pe parohii, apoi pe protopiate și în cele din urmă la nivelul arhiepiscopiei unde ajung doar cele mai bune echipe.

De altfel, reprezentanții Arhiepiscopiei încurajează practicarea fotbalului și spun că transmite prin jocul de echipă, un mesaj al solidarității ortodoxe, un mesaj al renunțării la sine, pentru binele echipei, al comunității.

Preoții implicați spun că sportul în general, și mai ales sportul de echipă reprezintă o lecție prețioasă dar și un mod de a motiva pe tineri să aibă o viață sănătoasă, cu mai puțin timp pierdut pe gadgeturi.

Cei mai fericiți sunt tineri care participă atât la slujbă, dar și la meciurile de fotbal. Majoritatea mărturisesc că fotbalul se îmbină perfect cu activitățile din Biserică.

Băieții din parohiile de la Vorona și Orășeni se pregătesc intens pentru meciurile din campionatul Arhiepiscopiei și spun că doar credința și munca îi vor ajuta să câștige.

Citeste si:

Facebook Comments