VIDEO! Guvernul a dat mai puțini bani pentru gropile Botoșanilor

Deși starea drumurilor județene și comunale din județul Botoșani este deplorabilă, Guvernul Orban a considerat de cuviință să aloce mai puțini bani spre Botoșani pentru sectorul infrastructură. Mai precis, Consiliul Județean a primit cu 10% mai puține fonduri decât anul trecut. Ca să nu-i supere pe primari, președintele Consiliului Județean a decis să aloce același sume ca și anul trecut către unitățile administrative teritoriale iar pentru drumurile județene să rămână o sumă mai mică.

Buget văduvit de Guvernul Orban pentru județul Botoșani la capitolul infrastructură! În 2020 a fost repartizată o sumă mai mică de bani pentru drumurile comunale și județene decât anul trecut, Din cei 18,7 milioane de lei ajunși la Botoșani, 30% vor fi repartizați primăriilor pentru drumurile comunale iar 70% vor merge la Direcția Județeană de Drumuri și Poduri pentru tronsoanele județene.

Președintele Consiliului Județean nu a dorit să supere primarii și a preferat să taie de la bugetul pentru drumurile județene și să aloce pentru arterele din comune.

Macaleți susține că s-a făcut o împărțire echitabilă fără partipriuri politice.


În cursul zilei de marți, primarii din județ au fost chemați la consultări privind repartizarea fondurilor pentru drumuri iar în linii mari aceștia s-au arătat mulțumiți, desi nu știu cu precizie ce sume li se vor aloca. Proietcul de hotărâre va urma să fie supus aprobării consilierilor județeni abia în cursul zilei de miercuri.


Și Administrația Județeană a Finanțelor Publice a stabilit modul de repartizare a sumelor defalcate din taxa pe valoare adăugată pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate ale unităților administrativ teritoriale. În plus, au fost repartizate primăriilor și sumele defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale și din impozitul pe venit ce se estimează a fi încasat până la finele anului 2020.

Sumele defalcate din taxa pe valoare adăugată pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate ale unităților administrative teritoriale se ridică la 78,6 milioane, cele din impozitul pe venit 124,29 milioane iar cele din TVA pentru echilibrarea bugetelor 85% din cota de 14% din impozitul pe venit. Se estimează că suma va depăși 236 milioane de lei.

Citeste si:

Facebook Comments