VIDEO! Incertitudini în programul de ajutor al cultivatorilor de ursturoi

Au munci un an întreg, cu speranța că vor fi ajutați și de stat, așa cum li s-a promis, însă acum stau la mâna evaluatorilor. ESte vorba despre cultivatorii de usturoi din acest an, care au aflat cu stupoare, că s-ar putea să nu mai primească tot ajutorul de 3000 de euro pentru hectarul de usturoi cultivat și recolatat. Se pare că programul guvernamental întâmpină deja probleme la doar un an de la implementare.

În acest an peste 100 de agicultori din județ au depus cereri pentru a primi acest ajutor, însă mulți dintre ei se tem că nu vor vedea banii.
Ciprian Damaschin este din comuna Copălău, din patria usturoiului. Bărbatul a lucrat mulți ani în străinătate, iar de 6 ani s-a întors acasă pentru a munci și pentru a implementa tot ce a învățat la străini. S-a apucat de cultivat usturoi. La început pe suprafețe mai mici, iar în timp pe suprafețe tot mai mari.

Omul își dorește să se extindă și să își achiziționeze utilaje speciale, pentru a nu mai munci manual.

Și-a pus speranța și în ajutorul de minimus pe care Guvernul a început să îl acorde de anul trecut cultivatorilor de usturoi. A aflat însă că în acest an nu este o certitudine că va și primi banii, deși îndeplinește condițiile cerute.
Ciprian Damaschin mai spune că fără acest ajutor cultivatorilor de usturoi le va fi foarte greu să se dezvolte mai departe.

În aceeași situație, de incertitudine, este și Dumitru Mătrescu. Un alt cultivator de usturoi din Copălău. Și el se teme că nu va primi toți banii promiși de Guvern, adică 3000 de euro pe hectar, și nu își va putea scoate nici măcar investiția.

Usturoiul de Copălău nu prea are loc pe rafturile marketurilor și supermarketurilor din țară sau din orașul nostru, din cauza celui importat din țări precum Spania sau China, astfel că Dumitru Mătrescu, merge în piețe și își vinde marfa.

Pe un alt câmp din comuna Copălău un domn și o doamnă scot deja usturoiul. Din cauza ploilor abundente din ultima perioadă a fost pus în pericol, iar oamenii au fost nevoiți să îl scoată mai repede. Spun cu mândrie că la Copălău crește cel mai bun usturoi, crescut natural.

Zvonurile privind restricțiile la acordarea ajutorului îi îngrijorează și pe ei. Se tem că vor fi nevoiți să renunțe, pentru că nu își permit să mai cultive usturoi pe suprafețe mari, costurile fiind uriașe.

Programul implemantat anul trecut de Guvernul României le-a dat curaj multor agricutori să cultive suprafețe mai mari de usturoi. Asa se face, spune primaul de la Copălău, că producția din acest an este cu peste cea de anul trecut.

Și la nivelul județului numărul de cereri pentru obținerea ajutorului de minimus pentru culturile de usturoi s-a triplat făță de anul precedent. Astfel, dacă în 2019 erau cultivate 30 de hectare cu usturoi, în acest an s-a ajuns la 100 de hectare.

Directorul Direcției Agricole Botoșani explică care este procedura prin care se vor acorda aceste ajutoare financiare.

Cultivatorii de usturoi își doresc doar să afle cu certitudine dacă vor primi sau nu cei 3000 de euro pentru fiecare hectar cultivat cu usturoi, astfel încât să știe dacă din toamna acestui an vor mai planta sau nu usturoi.

Citeste si:

Facebook Comments