VIDEO! Îngenunchiați în sărăcie. Balta Roșie, un sat uitat de lume

În plin secol XXI, cu greu ne putem imagina viața fără televizor, mașină de spălat, frigider, curent electric sau magazine. Există însă un loc, în județul Botoșani, unde toate aceste beneficii firești ale unei țări, membră a Uniunii Europene, sunt un adevărat lux. La Balta Roșie, aflată la numai câțiva kilometri de orașul Flămânzi, timpul a stat în loc. Se trăiește exact ca în Evul Mediu. Oamenii nu au curent electric, magazine, apă sau gaz. Iarna nici măcar nu pot ieși din sat, din cauza drumurilor care devin impracticabile.

Somax Tv vă invită la o incursiune în timp, în cătunul uitat de lume, la marginea civilizației.

De Balta Roșie au auzit doar oamenii care locuiesc la Flămânzi și în împrejurimi. Cine vrea să ajungă acolo, își dă seama că până și GPS-ul este inutil. Acest cătun, arondat orașului Flămânzi, nici măcar nu apare pe hartă. Este efectiv capătul lumii și dovada clară că Botoșaniul nu a ieșit cu totul din Evul Mediu. Cine se încumetă să ajungă în satul unde timpul s-a oprit acum 100 de ani, este nevoit să străbată un drum pietruit, plin de noroaie și circulat mai mult de vaci și căruțe.

Încă de la intrarea în sat, se citește sărăcia. Tabla care semnalizează localitatea stă să cadă. Casele sunt mici, unele înconjurate cu garduri de scânduri sau nuiele ca acum 100 de ani. Oamenii trăiesc doar din agricultură și creșterea animalelor. De fapt, mai mult supraviețuiesc.

În sat mai sunt 20 de familii. Nu au nici măcar magazine, școală sau biserică. Sunt ai nimănui. Tinerii, atâția câți mai sunt abia așteaptă să împlinească 18 ani și să scape din cătun.

În Balta Roșie nu există utilități. Nu este tras curent electric, gaz sau apă curentă. Abia acum 2-3 ani, o asociație din București, le-a adus panouri solare. Cu ele abia apucă să aprindă câteva becuri să nu stea în beznă. Pe lângă lipsa de curent, drumul este cel care îi izolează și mai mult de lumea înconjurătoare. Iarna, oamenii din Balta Roșie sunt sinistrați.

Poate de aceea, dar și din cauza sărăciei lucii, oamenii din Balta Roșie nu au mașini. Merg numai cu căruța.

Copiii sunt nevoiți să învețe la Prisăcani, un sat aflat la 4-5 kilometri depărtare. Sunt fericiți atunci când ajunge microbuzul școlar. Când nu, merg pe jos, mai ales iarna, cand drumul devine impracticabil. Singura fericire a acestor copii este că nu mai învață la lumânare, așa cum făceau acum 3 ani.

În rest, Balta Roșie rămâne o comunitate ruptă de civilizație în România anului 2019.

Citeste si:

Facebook Comments