VIDEO! Înscrieri online la facultate

Viitorii studenţi trebuie să ştie că anul acesta înscrierile la facultate se fac online. Potrivit ministrului educaţiei şi cercetării, dar şi a reprezentanţilor universităţilor din România, unitățile de învățământ superior vor putea avea acces la Sistemul Informatic Integrat al Învăţământului din România pentru ca admiterea fostului elev şi viitorului student, să fie mai uşoară.

În contextul pandemiei de Coronavirus, reprezentanţii Ministerului Educaţiei şi Cercetării, alături de reprezentanţii Consiliului Naţional al Rectorilor, Sindicatul Alma Mater şi de asociaţiile studenţeşti, au adoptat o serie de măsuri la nivelul sistemului de învăţământ universitar românesc. În acest an, elevii care doresc să aplice la o facultate mult dorită vor trebui să o facă cu ajutorul on-line-ului.

De asemenea, Ministerul Educaţiei şi Cercetării a permis universităţilor româneşti accesul la Sistemul Informatic Integrat al Învăţământului din România. Adică, universităţile pot verifica rezultatele obţinute de absolvenţii clasei a XII-a, în urma susţinerii examenului naţional de Bacalaureat.

În acest mod evitându-se prezenţa fizică a candidaţilor. Pe lângă acest fapt, reprezentanţii universităţilor din România, au propus organizarea parţială în sistem on-line a examenelor de semestru, de an şi de finalizare a studiilor. În situaţii excepţionale, care impun prezenţa fizică a studentului, universităţile vor stabili şi comunica modul de desfăşurare a examenului.
În plus, a fost stabilit modul în care sunt repartizate fondurile aprobate la rectificarea bugetară, drept cheltuială din sold destinată investiţiilor, şi s-a convenit semnarea urgentă a bugetelor rectificate ale universităţilor.

În această perioadă, căutăm să simplificăm cât putem de mult modalitățile prin care absolvenții clasei a XII-a se pot înscrie la facultate, în condiții de siguranță. La fel de important este și procesul de învățare-evaluare on-line din universități și am încredere că toate instituțiile de învățământ superior vor sprijini accesul la educație al studenților”, a declarat Monica Anisie, ministrul educaţiei şi cercetării.

Totodată, potrivit reprezentanţilor Consiliului Naţional al Rectorilor, studenţii şi cadrele didactice vor fi susţinute în procesul de predare în sistem on-line. Fiecare instituţie din învăţământul superior va pune la dispoziţie resurse materiale pentru a facilita accesul, în mod egal, la educaţie.

Citeste si:

Facebook Comments