VIDEO! Lupta pentru supraviețuire, la frontiera României

La frontieră lupta pentru supraviețuire este crâncenă. Este un război surd și copleșitor cu lipsa de perspectivă și sărăcia lucie. Iar cine s-ar îndoi de această realitate crudă, este de ajuns să viziteze un vechi pichet grăniceresc situat pe ultima graniță a Uniunii Europene, în județul Botoșani. De peste 8 ani, aici trăiesc zeci de familii care-și duc traiul în camere mici și insalubre. Singura lor șansă de supraviețuire este munca cu ziua și alocațiile copiilor.

Comuna Hilișeu Horia este o comună de gospodari, traversată de un drum proaspăt asfaltat. Pădurile care învelesc satele desprinse parcă din poveștile de altădată, oferă o ambianță pitorească care ar încânta orice călător. La capătul acestui drum al frumuseții autentice, chiar lângă frontiera de nord a României, cu Ucraina, chipul realității se schimbă subit. Odată părăsit drumul de asfalt, o uliță pietruită alunecă către o lume a sărăcie crunte.

Ultima casă de pe frontieră, este un vechi pichet grăniceresc, ridicat în perioadă interbelică și mai apoi abandonat după cel de-al doilea război mondial. Prin curtea clădirii vechi de aproape șapte decenii, aleargă printre gunoaie aruncate la întâmplare zeci de copii. De pe marginea unor trepte părăginite sunt supravegheați de mame. Din 2010 aici sunt cazați, oamenii ajunși la capătul disperării. Oameni care nu aveau unde să pună capul noaptea și ajungeau în situați de a dormi pe câmp, cu tot cu copii. La pichetul ținut în picioare prin strădania autorităților locale, acești oameni își duc viața într-o clădire veche, insalubră. Toaletele sunt în curte iar ușile sunt peticite.

Majoritatea acestor oameni au rămas fără case la inundații sau în timpul altor calamități. Alții pur și simplu provin din familii prea sărace. Roxana Ursachi, de exemplu se trage dintr-o familie cu mulți copii. Pur și simplu nu avea unde să se ducă. La pichet locuiește împreună cu cei patru copii dar și cu soțul în două camere pe care le-au amenajat cum au putut.

La pichet viața este grea. Oamenii trăiesc în mare parte din alocațiile copiilor, din ajutor social și sezonier din munca cu ziua.

Spațiul este o altă problemă gravă Majoritatea familiilor au cel puțin doi copii. Într-o singură cameră ajung să se înghesuie și câte 5-6 persoane. De altfel aceea cameră le serveşte drept dormitor, bucătărie și chiar baie în același timp.

Pascaru Ciprian, unul dintre oamenii care stă la pichet spune că aici s-a îmbolnăvit copilul său.

Familiile de la pichet și-ar dori mai mult spațiu sau posibilitatea de a-și construi case. Autoritățile locale spun că pregătesc un proiect de reabilitare și modernizare a pichetului de la Hilișeu Horia.

 

Citeste si:

Facebook Comments