VIDEO! Măiestrie și tradițiie autentice la Corni

Tradițiile și meșteșugurile strămoșești sunt cea mai bogată și inepuizabilă comoară a neamului românesc. În Corniul Botoșaniului, tanti Elena, o femeie de peste 70 de ani este unul dintre păstrătorii cu sfințenie a zestrei strămoșești. Cu o pricepere deosebită, realizează, după tehnici vechi de câteva sute de ani, straie populare de o frumusețe aparte, carpete și alte obiecte casnice care înfrumusețau odinioară casele strămoșilor noștrii. Deși este la o vârstă la care cei mai mulți preferă să se odihnească, tanti Elena, continuă să muncească cu râvnă la vechile stative.

Tanti Elena Amorțitu are 73 de ani și trăiește în comuna Corni, județul Botoșani. Este unul dintre acei români care încă mai păstrează cu sfințenie tradițiile și meșteșugurile strămoșești. Un om cuminte, cu frica lui Dumnezeu care zilnic își duce la bun sfârșit misiunea, aceea de a salva și transmite mai departe cea mai prețioasă moștenire a înaintașilor. Cu o pricepere deosebită țese frumoase straie, covoare bătrânești sau carpete, la războiul de țesut rămas moștenire de la părinți și bunici.

Tanti Elena ne povestește că a învățat să țească de când era mic. De altfel toate fetele din sat trebuiau să-și arate hărnicia și priceperea pentru a intra în rândul lui și a găsi un pețitor pe măsură.

Așa că Elena Amorțituu a învățat cu multă hărnicie tot ce trebuia să știe o femeie gospodină. Poate, cu mâinile sale dibace, chiar și la 73 de ani să facă orice la războiul de țesut. Poate îmbrăca un om din cap până în picioare în straie tradiționale și deasemenea poate amenaja o casă întreagă cu țesăturile ei.

De altfel Elena Amorțitu  dovedește mult talent. Are numeroase costume populare realizate dar și carpete plus alte lucrături. Totodată deține costume naționale de o valoare incontestabilă, unele dintre acestea vechi de și 100 de ani.

Bătrâna țesătoare din Corni speră ca și tineretul să se apropie din nou de tradiție. Să învețe să perpetueze acest meșteșug și întreaga bogăție a tradițiilor românești.

Până își va găsi un ucenic pe măsură, tanti Elena împreună cu prietenele ei de aceeași vârstă continuă să lucreze adevărate bijuterii ale portului popular la vechile unelte rămase din moși-strămoși.

Citeste si:

Facebook Comments