VIDEO! Mâncare de 16 lei pe zi după o viață de muncă

Statul român îi hrănește pe bătrânii lăsați în grija sa cu doar 5.30 lei la o masă. În tot acest timp, sistemul de protecție socială, care ar trebuie să aibă grijă de vârstnicii care au muncit o viață întreagă îi taxează cu peste 5000 de lei pentru a sta într-o cameră de cămin și a mânca un meniu zilnic de numai 16 lei. Este un tarif dublu față de căminele private iar de multe ori copiii aleg să întoarcă spatele bătăii de joc a statului român și își trimit părinții sau bunicii să se odihnească în condiții mai bune.

Căminul de bătrâni de la Trușești a fost preluat acum câțiva ani de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului. Are o capacitate de 60 de locuri dar prin saloane cam bate vântul. Deși există o cerere uriașă la căminele de bătrâni, botoșănenii fug ca dracul de tămâie de aceste cămine de stat.

Motivul este simplu, statul român practică prețuri exorbitante și efectiv își jupoaie de bani cetățenii, după o viață de muncă. Un bătrân dependent este nevoit să plătească 5000 de lei pe lună pentru o cameră de cămin și trei mese pe zi.

În tot acest timp la căminele private se percep taxe de 2500-3000 de lei pe lună. Din această cauză și în căminul de la Trușești abia s-au găsit să stea 25 de bătrâni din 60 de locuri. Taxa este plătită fie de copiii plecați la muncă în străinătate, fie de statul român prin Primării.

Deși plătesc peste 5000 de lei pe lună, bătrânii primesc mâncare de numai 16 lei pe zi. Adică 5.33 lei la o singură masă. În mod paradoxal șefii căminului spun că de acești bani, bătrânii mănâncă bine, adică legume și carne.  

Situația a atras atenția și autorităților. Consilierul județean Viorel Iliuță a făcut niște calcule care au scos la iveală realități halucinante. Practic aproape tot bugetul căminului se duce pe salarii.

Mai mult decât atât, s-a ajuns în situația în care, spune consilierul județean, sunt prea mulți angajați pentru numărul mic de bătrâni cazați.

În căminul de la Trușești au trăit mult timp bătrâni, cazuri sociale. Și acum profilul căminului s-a păstrat doar că în curând va fi transformat în centru pentru persoane cu dizabilități.

Citeste si:

Facebook Comments