VIDEO! Mâncare tradițională și în pandemie

Nici măcar în pandemie, românii nu-și pot imagina un 1 Decembrie fără fasole cu ciolan sau cârnați. Botoșănenii nici măcar atât. Pentru cei din orașul lui Eminescu această delicatesă culinară este sfântă de Ziua Națională a României. Dacă nu pot mânca fasole la ceaun în Piața 1 Decembrie aceștia fie o gătesc acasă, fie o comandă de la restaurant.

Una dintre cele mai delicioase mâncăruri românești este tradiționala fasole cu ciolan servită cu ocazia Zilei Naționale a României. Anul acesta, din cauza pandemiei, botoșănenii nu s-au mai putut bucura de tradiționala fasole oferită de autorități.

Nu s-au lăsat bătuți și au comandat-o de la restaurante, acolo unde au preferat mai degrabă să petreacă decât să gătească. Bucătăresele au avut mult de treabă dar totuși și-au făcut timp pentru a dezvălui câteva dintre secretele acestei delicatese de 1 Decembrie. În primul rând contează cum este gătită fasole.

Fiertul fasolei durează și câte două ore, numai să iasă treaba bună și mâncarea gustoasă. Importantă este, de asemenea, și pregătirea ciolanului cu mirodenii și legume.

La urmă se pune fasolea în prăjeală, se amestească și se adaugă și ciolanul. Și după atâta efort este gata și delicatesa pentru Ziua Națională a României. Se servește cum scrie la carte cu murături și mămăligă.

De altfel, bucătăreslee spun că anul acesta au avut spor de treabă mai ales că toată lumea a vrut fasole cu ciolan, trimisă direct acasă. Puțini au fost cei care s-au încumetat, din cauza frigului de afară să o servească în oraș.

În fiecare an de 1 decembrie Primăria oferea porții de fasole cu cârnați oamenilor adunați la festivitățile dedicate zilei de 1 Decembrie. Anul acesta din cauza pandemiei, activitățile au fost restrânse iar botoșănenii s-au distrat mai mult acasă cu familia.

Citeste si:

Facebook Comments