VIDEO! Mica Unire, sărbătorită în vreme de pandemie

Se împlinesc 162 de ani de când s-au pus bazele statului unitar român. Iar Mica Unire anul acesta va fi sărbătorită în condiţii speciale, de pandemie. Duminică, pe 24 de ianuarie, autorităţile locale botoşănene vor depune jerbe de flori la cavoul familiei Pisoski. Acest moment este urmat de depunere de flori la Monumentul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza şi la final, “Rapsozii Botoşanilor” vor încheia cu un concert la Sala de Cultură a Sindicatelor.

Mica Unire va fi sărbătorită şi la Botoşani, în condiţii speciale şi în vreme de pandemie. Se împlinesc 162 de ani de la momentul când s-au pus bazele statului unitar român.

Nicolae Pisoski, unul dintre marii revoluţionari paşoptişti, este cel fără de care nu ar fi fost posibilă realizarea unirii. Şi asta pentru că el a fost cel care l-a propus pe Alexandru Ioan Cuza drept domn al Moldovei în momentul în care discuţiile dintre deputaţii aleşi în Adunarea electivă în urma divanelor ad-hoc s-au blocat asupra numelui noului conducător al Moldovei.

Datorită lui Nicolae Pisoski, care l-a propus pe Alexandru Ioan Cuza, acesta nu ar fi fost ales domnitor al Moldovei pe 5 ianuarie 1859 şi calea către Mica Unire nu ar fi fost deschisă.

Un astfel de moment extrem de important este marcat la Botoşani, duminică, 24 ianuarie, începând cu depunere de jerbe de flori la cavoul familiei Pisoski din Cimitirul Eternitatea.

Acest prim moment va fi la ora 10.00, unde vor fi prezenţi Doina Federovici, preşedinta Consiliului Judeţean, şi Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoşani. După acest moment, la ora 12.00, la Monumentul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza de pe Bulevardul “Mihai Eminescu” se vor depune coroane în acordul Imnului Eroilor.

Astfel, această zi se va finaliza cu un moment unic, un concert susţinut de către “Rapsozii Botoşanilor”. Concertul se numeşte “Unire-n cuget şi-n simţiri”. Dar totodată, vor evolua şi soliştii Sofia Vicoveanca, Daniela Condurache, Laura Ștefănescu-Potoroacă, Elena Mândrescu, Petronela Rusu, Alina Huțu, Constantin Petrescu şi Loredana Călin.

În deschidere, muzeograful Gheorghe Median va vorbi despre importanța istorică a zilei de 24 ianuarie.

Spectacolul va fi transmis live şi pe pagina de facebook a Orchestrei “Rapsozii Botoşanilor” . Accesul publicului la spectacol se va face în doar în funcţie de de situaţia epidemiologică de la nivelul municipiului Botoşani din ziua de 24 ianuarie şi în limitele prevăzute de normele sanitare.

Citeste si:

Facebook Comments