VIDEO! Monumentul simbol al orașului a ajuns pe mâini bune

Moment istoric pentru municipiul Botoșani. După cinci licitații ratate, astăzi s-a semnat contractul de reabilitarea a Bisericii Sfântul Gheorghe, un monument simbol al orașului, ctitorit de doamna Elena Rareș, soția unuia dintre cei mai importanți voievozi ai Moldovei. În cel mai scurt timp va fi predat amplasamentul către firma câștigătoare iar lucrările vor putea începe.

Biserica Sfântul Gheorghe, situată în apropierea Centrului Istoric este cel mai important simbol spiritual al orașului. Are o vechime considerabilă fiind ctitoria doamnei Elena, soția voievodului Petru Rareș. Biserica a fost ridicată în anul 1551 și a fost închinată protectorului târgului Botoșanilor, Marele Mucenic Gheorghe Purtătorul de Biruință. Lăsat de izbeliște în ultimele trei decenii, acest monument-simbol s-a degradat puternic fiind înconjurat de schele, cu promisiunea deșartă a unei reabilitări încă din anul 2004.

Abia în 2018 a fost primită finanțarea pentru reabilitarea bisericii Sfântul Gheorghe. Au mai trecut încă doi ani și 5 licitații ratate până să se ajungă la momentul istoric de astăzi. Marți, 28 iulie la ora 12.00 între reprezentanții Primăriei Botoșani și cei ai firmei LDC Trust Construcții MV a fost semnat contractul de reabilitare al bisericii. Firma LDC Trust Constructii MV cunoscută recent pentru realizarea cu succes a structurii de rezistență a Teatrului Mihai Eminescu Botoșani, a câștigat ultima licitație și este decisă să redea strălucirea și onoarea acestui monument simbol al orașului.

Reprezentanții LDC Trust Constructii MV spun ca fi o lucrarea dificilă, cu multe provocări. Însă oamenii din cadrul trustului sunt familiarizați cu astfel de lucrări, având o bogată experiență în domeniu, cu multiple realizări profesionale.

Vestea semnării contractului i-a adus o nesperată bucurie și preotului paroh Dumitru Mateciuc, cel care de aproape două decenii se luptă pentru salvarea acestui monument.

În cel mai scurt timp va fi predat amplasamentul firmei câștigătoare, urmând cu aceea ocazie să fie făcută și o slujbă de binecuvântare cu un sobor de preoți. Valoarea contractată a lucrărilor se ridică la peste 7.5 milioane de lei finanțată prin Programul Operațional Regional

Citeste si:

Facebook Comments