VIDEO! O rază de speranță pentru bătrânii singuri și bolnavi

Satele județului Botoșani sunt pline de bătrâni singuri și neajutorați. Trăiesc din mila rudelor și rareori, le calcă cineva pragul. Tocmai de aceea, într-o comună botoșăneană afectată puternic de îmbătrânirea populației, autoritățile locale au înființat un serviciu de îngrijire la domiciliu. Serviciile sunt gratuite.

Satul botoșănean este deja o lume pe cale de dispariție. Majoritatea tinerilor au fugit de sărăcie, iar în urmă au rămas doar bătrânii. Majoritatea sunt bolnavi și suferă și din cauza singurătății. Tocmai de aceea, în comuna Dângeni s-a luat decizia înființării unui serviciu de asistență la domiciliu. Au fost angajate 5 îngrijitoare și 2 asistenți, cu ajutorul fondurilor elvețiene. Serviciul funcționează de mai bine de un an și este o adevărată mană cerească pentru bătrânii din comună.

Cele 5 îngrijitoare străbat zilnic satele comunei. Au 60 de bătrâni în grijă, pe cei mai bolnavi și săraci. Fac mâncare, deretică și le cumpără medicamente pensionarilor. Uneori îi ajută să facă baie sau le cumpără ce au nevoie prin casă.

Pentru Covaliu Rodica și Maria Ciornei, două surori, din satul Hulub, îngrijitoarele la domiciliu sunt sprijinul și legătura lor cu lumea.
Atunci când Florentina și Mirela, cele două asistente le trec pragul, bătrânele se înseninează. Spun că sunt ca fiicele lor.

Totodată, pe lângă serviciile de îngrijire, prin același proiect, bătrânii beneficiază și de consultații. Doi asistenți îi vizitează săptămânal, reușind să le descopere afecțiuni de care bătrânii nici nu știau.

Serviciul de îngrijire la domiciliu funcționează la Dângeni de mai bine de un an și se urmărește extinderea lui, mai ales că pe listele de așteptare sunt numeroși bătrâni care și-ar dori să intre în acest program.

Citeste si:

Facebook Comments