VIDEO! Pericol de gripă aviară

După pesta porcină africană, un alt virus pune crescătorii de animale pe jar. În România a apărut gripa aviară, boală care ucide păsările . Autoritățile sanitar veterinare sunt în alertă pentru a preveni apariția virisului și pe teritoriul județului Botoșani. În această perioadă se efectuează controale la fermele de păsări

Este alertă în România după ce a fost depistat un focar de gripă aviară, în Maramureș, la o fermă de găini. 19 000 de păsări au fost deja sacrificate. Vineri, la Prefectura Botoșani a avut loc Comitetul Județean pentru Situații de Urgență iar autoritățile sanitar veterinare au precizări despre riscurile pătrunderii virusului în județ.

Reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare au luat legătura cu toți medicii veterinari din teritoriu. Aceștia au fost atenționați să monitorizeze gospodăriile și să anunțe orice suspiciune de gripă aviară.

Autoritățile recomandă vaccinarea antigripală cu vaccin sezonier a persoanelor expuse la contactul cu păsări bolnave sau moarte.

Gripa aviară este produsă de un virus care îmbolăvește păsările. Boala se răspândește foarte repede și afectează un număr foarte mare de păsări. Boala se transmite rar la oameni dar atunci ia forme severe.

România a fost lovită și în urmă cu 15 ani de o epidemie de gripă aviară. Sute de mii de păsări au fost atunci scarificate.

Citeste si:

Facebook Comments