VIDEO! Potop la Rediu

Imagini apocaliptice seara trecută în satul Rediul din comuna Rădăuți Prut. Aproape o oră și jumătate a plouat torențial, cu 108 litri pe metru pătrat, adică cât pentru un an întreg. În câteva minute satul a fost inundat, după ce pârâul Isnovăț a ieșit din albie, iar apele revărsate au intrat și în gospodăriile oamenilor, distrugând tot în calea lor. Oamenii au sunt disperați la 112 și au cerut ajutorul pompierilor. Mai multe familii au fost evacuate din locuințe, iar mai mulți tineri aflați într-o mașină surprinsă de viitură au fost salvați de pompieri.

Seară de coșmar pentru locutorii satului Rediu din comuna Rădăuți Prut. A fost cod rosu de ploi puternice, iar de la ora 19.20 și până la ora 21.00 a plouat cât pentru un an întreg. Un pârâu din localitatea a ieșit din albie și a făcut prăpăd. Apele s-au revărsat peste gospodăriile unor oamnei, distrugând aproape tot în calea lor. Deși au fost avertizati prin sistemul Ro Alert despre codul Rosu, localnicii nu au mai avut timp să reacționeze. 17 persoane au fost salvate de pompieri si volntutari din casele aflate în pericol. Oamenii au reușit să ia cu ei cele mai importante lucruri, și au lăsat munca lor in voia sorții. Aproape de miezul nopții, când apele s-au mai retras, s-au putut vedea proporțiile dezastrului. Mai multe case au fost distruse, gospodarii au rămas fără animelele din bătătură pe care nu au mai reușit să le salveze.

Ptrivit informațiilor de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Botoșani, pe raza localității Rediu s-au înregistrat precipitații însemnate cantitativ, adică 108 litri pe metru pătrat. Apele care s-au revărsat cu furie au distrus și o anexă făcută din temelie cu bloțari. În zona cea mai afectată din sat apa a ajuns până la aproape 2 metri.

O familie a rămas sinistrată în propria casă și nu a mai putut să iasă.
Câțiva tineri aflați într-un autoturism au fost surprinși de viitură. Pompierii i-au salvat cu ajutorul unui buldoexcavator.

Și mai grav este că pericolul pentru acești oameni nu atrecut încă. Specialiștii anunță că și în acestă după amiază vor fi ploi puternice.
Șeful de la Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență, Mihai Amarandei, împreună cu prefectul Dan Nechifor au mers ieri seară la Rediu pentru a urmări și monitoriza situația din teren.

Meteorologii au emis o nouă avrtizare de cod portocaliu de ploi abundente, valabilă pâna în această noaptea , la ora 2.00.

Citeste si:

Facebook Comments