VIDEO! Premiul Eminescu, adjudecat de un poet de 85 de ani

Cel mai important premiul pentru poezie din România a fost acordat seara trecută la Botoșani. După o zi plină de evenimente închinate lui Mihai Eminescu, poeții, scriitorii și oamenii de cultură veniți din toate colțurile țării au participat la Gala de decernare a Premiului Național de Poezie, care a avut loc la Casa de Cultură a Sindicatelor. Marele câștigător a fost desemnat poetul băcăuan, Ovidiu Genaru, care a fost premiat pentru întreaga sa activitate. Tot în cadrul galei de seara trecută a fost acordat și premiul pentru debut, adjudecat de o tânără poetă din județul Suceava. Anastasia Gavrilovici a avut însă un discurs critic la adresa juriului care acordă premiile pentru Opera Omnia.

Pe 15 ianuarie a fost Ziua Națională a Culturii și în toată țara aui fost organziate evenimente închinate celui mai mare poet român al tuturor timpurilor, Mihai Emienscu. Fără doar și poate, cele mai importante activoități s-au desfășurat pe meleagurile natale ale poetului nepereche. La Botoșani și Ipotești. Ziua lui Eminescu s-a încheiat seara trecută cu Gala de Decernare a Premiului Național de Poezie, care a avut loc la Casa de Cultură a Sindicatelor. Primul trofeu oferit a fost Opus Primum sau Premiul Național de Poezie ”Mihai Eminescu” pentru volumul de debut.

Acesta a revenit tinerei Anastasia Gavrilovici, o poetă care a avut însă un discurs acid la adresa juruiului pentru opera Omnia.

Mai apoi a citit una dintre poeziile din volumul câștigător.

Gala a continuat cu acordarea celui mai important trofeu din cadrul Premiului Național de Poezie și anume Opera Omnia. Pentru acest premiu au fost nominalizați poeții Vasile Dan, Nichita Danilov, Ovidiu Genaru, Marian Drăghici, Ioan Moldovan, Ioan Es. Pop, Cassian Maria Spiridon, Lucian Vasiliu şi Matei Vişniec, iar marele câștigător a fost poetul în vârstă de 85 de ani, Ovidiu Genaru.

Viceprimarul Cosmin Andrei a fost cel care a dat citire hotărârii de Consiliu Local care atestă acordarea titlului de cetățean de oronare a municipiului Botoșani, câștigătorului Premiului național de Poezie.

De la eveniment nu a lipsit nici acest an scriitorul Varujan Vosganian.
Evenimentul a fost încheiat cu un recital de excempție susținut de muzicianul Harry Tavitian.

Citeste si:

Facebook Comments