VIDEO! Primăria vrea conservare de doi lei pentru teatrul Mihai Eminescu

VIDEO! Primăria vrea conservare de doi lei pentru teatrul Mihai Eminescu

Nu e pentru prima dată când deplângem lipsa interesului pentru cultura botoșăneană. În debut de iarnă, Primăria alocă o sumă derizorie pentru ca teatrul să fie protejat pe perioada sezonului rece și până la finalizarea lucrărilor. Clădirea are nevoie de protecție pentru ca umezeala să nu pătrundă prin pereți și să se degradeze și mai mult. Săptămâna viitoare, constructorul își va lua schelele din șantier după cinci ani în care au stat blocate fără ca primăria să plătească vreun ban. Retragerea schelelor prezintă un risc uriaș pentru prăbușirea teatrului.

Sfidare și indiferență. Așa se caracterizează atitudinea celor care ar trebui să salveze teatrul. Clădirea ce a fost cândva bijuterie a orașului, are nevoie de o protecție solidă pentru ca zidurile să nu se degradeze și mai mult.

Mai precis, este nevoie de conservarea imobilului, operațiune imperios necesară mai ales pentru sezonul rece. Șefii din primărie cunosc acest aspect însă nu pun mare preț pe el. În loc de o conservare solidă, primăria alocă o sumă infimă pentru o lucrare provizorie ce va trebui repetată, ajungându-se astfel, la cheltuieli mult mai mari și la o risipă a banului public.

Practic, primăria vrea să facă din nou o treabă de mântuială prin care să pună în pericol și lucrările efectuate până în prezent. Concret, pentru o consolidare făcută cu simț de răspundere ar fi necesari aproximativ 300 000 de lei iar primăria alocă puțin peste 80 000 de lei.

Deși primarul Flutur a anunțat victorie pentru teatru în urmă cu luni bune, nici până în ziua de astăzi nu a fost scos la licitație contractul pentru finalizarea lucrărilor.

Problemele de la teatru par însă fără sfârșit iar tragedia se adâncește și mai mult. După cinci ani, ies la iveală detalii de care simplii cetățeni ai Botoșanilor nu au avut nici cea mai vagă idee. Ca să nu existe prăbușiri ale clădirii, teatrul a fost susținut de schele speciale și susțineri metalice. Constructorul le-a păstrat în șantier ani de zile pe propria cheltuială pentru ca teatrul să nu devină un mare morman de moloz.

Teatrul mai este încă în picioare datorită acestor schele metalice care au reprezentat sprijin până la consolidarea imobilului. Pentru că municipalitatea locală nu a suportat însă costurile de menținere în șantier pentru aceste echipamente, după cinci ani de așteptare constructorul le retrage . În atare condiții nu este exclus ca la partea de cupolă, unde mai sunt lucrări de consolidare, de efectuat, să apară prăbușiri.

Ce soartă se va alege de teatrul botoșănenilor, sunt datori să explice cei care ne conduc urbea.

Citeste si:

Facebook Comments