VIDEO! Primăria vrea să facă bani din gunoi

Gunoiul poate aduce o mică avere municipiului Botoșani. Cel puțin asta susțin edilii orașului după ce au amenajat la fosta groapă de gunoi, o stație modernă de procesare a deșeurilor. În principal vor fi reciclate crengile, iarba sau frunzele și transformate în îngrășământ vegetal dar și resturile de la materialele de construcție sau mobila veche aruncată de botoșăneni. Șefii municipiului spun că această metodă vor putea câștiga în jur de 3.2 milioane de lei anual și totodată vor scăpa și de excesul de gunoaie din preajma rampelor.

Fosta groapă de gunoi a orașului a fost transformată într-un centru modern de procesare a deșeurilor. Practic întreaga suprafață a fost igienizată, racordată la utilități, iluminată dar și amenajată. Totodată au fost cumpărate utilaje moderne, vârf de gamă spune edilul șef Cătălin Flutur. Întregul centru se află în grija Direcției Edilitare a Primăriei Botoșani și este deservit cu ajutorul angajaților de la Direcția Sport și Agrement. În acest nou centru de procesare vor fi aduse și mărunțite crengile, frunzele, iarba uscată dar și alte materiale vegetale de peste tot din oraș. Mai ales din zonele unde aglomerează tomberoanele din cartiere sau încurcă circulația.

Edilul municipiului, Cătălin Flutur spune că a fost nevoit să înființeze acest centru în principal fiindcă Urban Serv nu ar mai colecta aceste deșeuri și ar fi sufocat efectiv cartierele din oraș

Mai mult decât atât, spune Flutur, Botoșaniul nici nu îndeplinea normativele europene pentru colectarea acestor deșeuri riscând penalități uriașe.

Nu în ultimul rând, în special procesarea de materiale vegetale ar putea aduce un important profit orașului dar și alte avantaje, precum obținerea necesarului de îngrășământ pentru parcuri și spații verzi ale municipalității.

Pe lângă utilajele de procesare ale materialelor vegetale, adică aparete de mărunțit și tractoare cu remorcă și diferite dispozitive sunt amenajate și spații pentru colectarea resturilor din materiale de construcții, mai ales după renovarea apartamentelor dar și mobilă veche sau alte deșeuri mari aruncate de botoșăneni. Și acestea vor fi valorificate de Primărie.

Pentru a câștiga și mai mulți bani din procesarea deșeurilor reprezentanții Primăriei spun că vor mai cumpăra un utilaj pentru presarea și realizarea compostului bun de vândut ca îngrășământ fermierilor.

Totodată prin Departamntul Edilitare, Primăria Botoșani va gestiona și cimitirele din municipiu dar și piețele, în locul Urban Serv care rămâne doar cu adunarea deșeurilor menajere.

Citeste si:

Facebook Comments