VIDEO! Restricţii în localitatea Nicşeni

Mai multe localităţi din judeţul Botoşani au trecut pe scenariul roşu, iar la Nicşeni incidenţa a depăşit 7 infectări la o mie de locuitori. Despre situaţia din localitatea respectivă autorităţile din sănătate spun că rata de infectare este atât de mare, deoarece numărul populaţiei este mic. Pe de altă parte, la Nicşeni nu se impune încă măsura carantinării. Şi asta pentru că nu a depăşit scorul de 65 de puncte. Locuitorii sunt însă nevoiţi să stea în case după ora 20.00, iar agenţii economici să închidă magazinele la ora 18.00.

70 de noi cazuri au raportat astăzi reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică. Iar dintre aceste cazuri, numai 34 au fost înregistrate în municipiul Botoşani. Din restul localităţilor au fost raportate câte două cazuri sau unul. Municipiul Botoşani, plus încă 11 localităţi se află în scenariul roşu. Este vorba despre Săveni, Cordăreni, Ştiubieni, Şendriceni, Suliţa, Stăuceni, Ripiceni, Păltiniş, Nicşeni şi Manoleasa.

Toate aceste localităţi au o rată de infectare de peste 3 la mie. Situaţia este însă mai gravă la Nicşeni. Acolo autorităţile din sănătate au raportat un indice de infectare de 7,23 la o mie de locuitori. Pentru a fi carantinată, o localitate trebuie să aibă un scor de 65 de puncte. Iar la Nicşeni scorul este de 56.

Autorităţile mai spun însă că dacă ei consideră că localitatea trebuie să fie carantinată, nu trebuie neapărat să aibă 65 de puncte, iar decizia poate fi luată prin înştiinţarea Institutului Naţional de Sănătate Publică.

Monica Adăscăliţei, director executiv al Direcţiei de Sănătate Publică, spune că localitatea are un număr mic de locuitori. Şi din acest motiv rata de infectare este foarte mare.

Acolo însă magazinele se închid la ora 18.00, iar circulaţia în afara locuinţei sau gospodăriei este interzisă după ora 20.00, fără un motiv bine întemeiat. Aceste restricţii se aplică pe tot parcursul săptămânii. Dar chiar şi aşa, directorul DSP afirmă că situaţia de la Nicşeni este sub control.

La nivel central reprezentanţii Grupului de Comunicare Strategică au raportat în înştiinţarea de astăzi că în ultimele 24 de ore s-au infectat 5.231 de români. Pe de altă parte, şi numărul deceselor raportate de pe o zi pe alta a început să crească. Mai precis, de ieri şi până astăzi au decedat 196 de oameni.

Cei mai mulţi au prezentat comorbidităţi, însă în cazul a 7 pacienţi nu au fost raportate alte afecţiuni. În total, în toate unităţile sanitare cu profil de tratare a infecţiei cu SARS COV 2 sunt internaţi 14.052 de pacienţi. Pe Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă sunt internaţi 1.466 de bolnavi.

Citeste si:

Facebook Comments