VIDEO! Sărbătoare mare pentru creștinii ortodocși

Momente importante în rândul credincioşilor. Astăzi, pe 21 mai, poporul creştin îi sărbătoreşte pe Sfinţii Împărați Constantin şi Elena. Anul acesta sărbătoarea are o importanţă aparte în contextul pandemiei de Covid-19. Şi asta pentru că după două luni, când slujbele cu credincioşi au fost interzise, astăzi s-a putut participa la Sfânta Slujbă. Însă în condiţii speciale.

Zi cu însemnătate aparte pentru lumea creştină. Cu bucurie în suflet şi cu dor de Sfânta Biserică, zeci de credincioşi s-au adunat în curtea lăcaşelor de cult pentru a lua parte la Sfânta Liturghie sau pentru a aprinde o lumânare.
Astăzi, curtea Bisericii Sfântul Gheorghe, din Botoşani, a fost aproape plină de oameni, care au respectat cu stricteţe cele impuse de autorităţi.


Credincioșii spun că abia aşteaptă momentul când vor putea reveni la normal şi chiar le-a fost dor de momentele de rugăciune comună de la Biserică sau să poată aprinde o lumânare pentru cei trecuţi la nefiinţă.

Ultimele două luni de zile au trecut cu greu pentru enoriaşi, însă datorită credinţei în Divinitate au reuşit să treacă peste momentele grele.

În poporul român, această sărbătoare mai are şi ceva tradiţii şi obiceiuri, pe care cetăţenii obişnuiau să le urmeze. De exemplu, agricultorii trebuie ca până la această dată să cultive porumb, ovăz, mei sau viţă-de-vie. Se spune că tot ce va fi plantat după această dată, se poate usca.

De asemenea, simbolul acestei zile este bujorul. Iar oamenii trebuie să aducă în case un boboc de bujor pentru a le aduce prosperitate şi noroc restul anului. În Calendarul Ortodox, istoria spune că Împăratul Constantin a găsit Sfânta Cruce pe cer, iar Împărăteasa Elena a găsit-o în pământ. Şi din aceste motive, aceasta se află între ei.

Anul acesta, multe obiceiuri au fost anulate din cauza situaţiei actuale.

Citeste si:

Facebook Comments