VIDEO! Sărbătoare pentru leguma vedetă a județului

Nu mai încape urmă de îndoială, usturoiul de Copălău este celebru în toată țara și chiar peste granițe. Pentru așa mândrie adusă comunei, oamenii au dedicat usturoiului o sărbătoare specială. S-a jucat, s-a cântat, iar sătenii s-au adunat la o șezătoare unde mii și mii de căciulii s-au legat în cununi. Copiii din comună au găsit și alte întrebuințări pentru delicioasa legumă, în afară de cele culinare.

Aproximativ jumătate dintre locuitorii comunei Copălău cultivă în grădini usturoi. Aproape că nu este poartă la care să nu fie așezate bogatele cununi care ademenesc clienții. Multe familii trăiesc doar din vânzarea usturoiului.

Nenea Mihai a vândut usturoi încă de când avea 10 ani. Spune că acum lucrurile sunt mai simple. Nu mai are nici putere să umble din casă în casă să vândă cununile. Clienții îi cunosc marfa și vin să o ia direct de la poartă.

Pe lângă deliciul culinar, usturoiul și-a mai găsit și alte întrebuințări. Leguma și-a găsit loc în aranjamente, tablouri și buchete.

Autoritățile fac demersuri pentru ca usturoiul de Copălău să devină marcă înregistrată la nivelul Uniunii Europene. Demersurile au demarat deja.

Citeste si:

Facebook Comments