VIDEO! Secretele bunătăților de la Botoșani care au cucerit România

Botoșaniul se poate lăuda cu bunătăți care lasă oricui gura apă. Dacă se îndoiește cineva de acest lucru, este de ajuns să guste cozonacii domnești, alivencile și plăcintele poale în brâu pregătite la noi în județ. Toate aceste regine ale patiseriei tradiționale sunt făcute respectând cu sfințenie o tradiție de câteva secole, cu rețete transmise din generație în generație.

De altfel, datorită gustului de altădată, mai ales plăcintele și cozonacii ieșite din mâinile țăranilor botoșăneni au devenit vedetele târgurilor tradiționale din toată țara.

Botoșaniul este renumit atât pentru personalitățile deosebite ale științei și culturii născute pe aceste meleaguri dar și pentru tradițiile păstrate încă cu sfințenie. Iar plăcintele poale în brâu de la Tocileni, făcute după o rețetă veche de câteva secole, dar și cozonacii domnești inventați de bătrânele din Stăuceni, patria plăcintelor sunt vedetele patiseriei tradiționale botoșănene.

Mai mult decât atât o botoșăneancă care a învățat cu sfințenie rețetele bunicii a reușit să facă cunoscute în toată țara plăcintele boale în brâu, cu brânză și mărar. Totul a pornit, în urmă cu câțiva ani de la Festivalul Plăcintelor de la Stăuceni. Gabriela Mateiuc și-a prezentat bunătățile. Nici nu-și închipuia că în scurt timp bunătățile de la Tocileni vor ajunge la un mare festival de produse tradiționale în București.

La București, polalele în brâu și cozonacii făcuți de oamenii de la țară din Botoșani au reușit să facă furori. Plăcintele au făcut turul României la târguri și au ajuns să fie cunoscute și de munteni, ardeleni și dobrogeni. Ba chiar și coreenii sau englezi le-au gustat.

Totodată la degustare au fost puse și alivencile care au făcut frumoasă copilăria lui Ion Creangă dar bineînțeles în variantă botoșăneană.

Secretul acestui succes uluitor al bunătăților copilăriei de la țară, este, spun gospodinele respectarea cu sfințenie a rețetelor tradiționale, vechi de secole și bineînțeles folosirea doar a ingredientelor naturale.

Iar una dintre maestrele cozonacului domnesc de la Botoșani, a fost de acord să ne dezvăluie o parte a ingredientelor tradiționale folosite pentru a da naștere unei delicatese greu de egalat.

Plăcintele poale în brâu se fac din aluat umplut cu brânză unse bine cu ou și împănate cu alte ingrediente secrete, bine coapte la cuptor.

Citeste si:

Facebook Comments