VIDEO! Singura comună din România unde femeile conduc

Toată lumea știe că în mod tradițional bărbații sunt liderii absoluți. Sunt capi de familie, directori de companii și șefi de stat, adevărate simboluri ale puterii în societate. Nu același lucru se poate spune și într-o comună botoșăneană. La Vârfu Câmpului, femeile sunt cele care dau ora exactă în aproape toate domeniile de activitate. Conducerea administrației locale este formată în exclusivitate din femei. Tot doamnele se ocupă de finanțe, de asistență socială, cultură și educație. Până și la postul local de poliție, erau angajate până acum ceva vreme, mai multe femei decât bărbați.

Somax Tv vă invită să urmăriți în exclusivitate povestea singurei comunei matriarhat din România.

Comuna Vârfu Câmpului este un ținut cu o vechime de peste 600 de ani. Pe aceste meleaguri au trăit vechi comunități de răzeși, viteji și boieri din alte vremuri. Frumusețea naturii se îmbină armonios cu hărnicia oamenilor iar tradițiile în aceată zonă se păstrează cu sfințenie de câteva veacuri. Mai puțin una. Dacă acum câteva sute de ani în urmă, bărbații conduceau destinele acestor comunități, astăzi femeile fac legea la Vârfu Câmpului. Și este cât se poate de adevărat și de oficial. Din anul 2016, de când Maria Huțu a devenit femeia-primar a localității, comuna Vârfu Câmpului este condusă administrativ numai de femei. Primarul, viceprimarul, secretarul și alte funcții importante sunt deținute numai de doamne în Primăria comunei.

Mai mult decât atât, directorul de școală, contabilul șef și responsabilul de cultura sunt, evident, femei. Până și secția locală de Poliție a avut mai multe femeie angajate decât bărbați. Maria Huțu, recunoaște că atunci când a ajuns primar al localității și-a dorit o echipă de femei. Întâmplarea a făcut ca toate posturile de conducere să fie ocupate ulterior numai de doamne.

După doi ani de administrație feminină la Vârfu Câmpului, viceprimarul localității spun că se văd și rezultatele. Aceasta spune că doamnele au organizat totul cum scrie la carte. De altfel sediul Primăriei arată ca o casă de femeie, înconjurat de flori și curat lună.

Totodată șefele administrație locale spun că femeile și-au câștigat respectul bărbaților din comună prin corectitudine, optimism și putere de muncă.

Dincolo de gingășie, flori și optimism, femeile din administrația locală de la Vârful Câmpului spun că în fața lor nimeni nu mișcă-n front. Una dintre pretențiile șefelor din Primărie este respectarea cu sfințenie a programului de muncă. Și pentru a dovedi că femeile pot fi cu adevărat și înger dar și demon, cine nu se adaptează programului și pretențiilor este liber să plece.

De cealaltă parte bărbații din Varfu Câmpului par să accepte cu ușurință faptul că femeile sunt cele care condus în comună.

Din punct de vedere al eficientei femeile se descurcă destul de bine. La Primăria Varfu Câmpului sunt 7 proiecte cu fonduri europene pe lista priorităților, dintre care 5 sunt în derulare. În plus, comuna este renumită pentru proiectele educaționale internaționale, un parteneriat prin Erasmus cu 5 țări din Europa. La toate acestea se adaugă o mulțime de activități culturale.

 

 

Citeste si:

Facebook Comments