VIDEO! Specialiști puțini, pacienți mulți

Botoșănenii care trebuie să își facă un RMN sau un Computer Tomograf sunt puși pe o listă lungă de așteptare. Și asta pentru că la Botoșani sunt foarte puțini specialiști în radiologie iar numărul pacienților este mare. La Spitalul Județean, spre exemplu, pot fi efectuate maxim 4-5 astfel de examinări în fiecare zi, iar în aceste condiții un pacient poate aștepta aproximativ trei luni de zile.

Pe 8 noiembrie, la nivel internațional se sărbătorește Ziua Radiologiei. Evenimentul a fost marcat astăzi și la Botoșani, printr-o conferință de presă susținută la sediul direcției de Sănătate Publică. La nivel internațional se desfășoară o campanie cu tema pentru acest an este medicina sportivă și imagistică în medicina sportivă.

Campania are ca scop evidenţierea rolului pe care specialiştii din domeniul imagisticii îl joacă în detectarea, diagnosticul şi managementul bolilor musculo-scheletale. La nivel mondial aproape jumătate dintre oameni au beneficiat de o radiografie. Numărul acestora este în scădere, spune medicul radiolog Alin Dohotaru, pentru că aceste examinări medicale pot face rău.

La nivelul județului Botoșani, din cauza deficitului de specialiști, pacienții sunt nevoiți să aștepte luni bune pentru un RMN.

Specialiștii recomandă în unele cazuri ca înainte de explorarea radiologică să se folosească metodele imagistice, din care se pot obține aceleași informații fără a fi iradiați și cu costuri mai mici.

Prima radiografie din lume a fost făcută pe 8 noiembrie 1895.

Citeste si:

Facebook Comments