VIDEO! Specialiștii recomandă analize pentru porcul din bătătură

De sărbători, cea mai bună legumă este… porcul. Friptură, cârnați, ciorbă ori piftie. Toate aceste bunătăți sunt aproape în orice casă, pe masa de Crăciun. Iar dacă, în general, orășenii cumpără carnea din locuri avizate, piețe și carmangerii, oamenii de la țară sacrifică porcul din bătătură.

Medicii sanitar veterinari îi sfătuiesc însă pe săteni ca înainte să consume din carne să facă analiza pentru trichineloză.

n plus, având în vedere cazurile de pestă porcină înregistrate în județul Botoșani, specialiștii le recomandă gospodarilor să fie extrem de atenți la orice semn de boală și să anunțe de urgență medicul veterinar.

Pregătirile pentru sărbătorile de iarnă sunt în toi, iar peste 10 zile, de Ignat, cei mai mulți dintre oamenii de la țară vor tăia și porcul din bătătură. Ceremonialul tradițional presupune ca imediat după sacrificare, gospodinele să gătească pomana porcului și să îi invite la masă pe membrii familiei, pe vecini și pe cei care au dat o mână de ajutor. Acest lucru este indicat însă, numai după ce se verifică dacă animalul sacrificat nu este infectat cu trichineloză. Un test simplu de făcut, dar extrem de important.

Specialiștii Direcției Sanitar veterinare au o serie de recomandări de care trebuie neapărat ținut cont și pentru botoșănenii care preferă să cumpere carnea de porc.

Din păcate, județul Botoșani nu a scăpat de Pesta Porcină Africană, iar în urmă cu câteva zile un nou focar a fost depistat într-o gospodărie din comuna Hănești. În acest context, directorul DSVSA, Minodora Vasiliu, îi îndeamnă pe botoșăneni să fie extrem de atenți la eventualele semne de boală.

Pentru a evita însă astfel de neplăceri, îmbolnăvirea porcilor din gospodăriile proprii sunteți obligați să respectați o serie de măsuri impuse în cadrul Comitetului Local pentru Combaterea Bolilor.

Astfel, sunt interzise deplasările cu atelajele sau autovehiculele în zona infectată din pădurile menționate, dar și pe terenurile învecinate pădurilor infectate. Cetățenii trebuie să anunțe de urgență medicul veterinar apariția oricărei îmbolnăviri sau mortalități la porcii domestici sau mistreți. Dacă nu veți respecta aceste măsuri veți fi trași la răspundere și veți răspunde în fața legii.

Citeste si:

Facebook Comments