VIDEO! Speriați din nou de pesta porcină

VIDEO! Speriați din nou de pesta porcină

Nu scăpăm de pesta porcină africană! Când lucrurile păreau să se calmeze, pesta porcină lovește din nou. Localitățile Santa Mare, Durenști și Bădărăi , sunt în pericol după ce virusul a fost confirmat la un mistreț de pe fondul cinegetic Bivolari, aflat la limita dintre Botoșani și Iași. Pentru a combate pe cât posibil răspândirea virusului, autoritățile botoșănene au instituit o serie de măsuri.

Autoritățile sanitar – veterinare sunt din nou în alertă după ce a fost confirmat un focar de pestă porcină pe un fond cinegetic din Iași, aproape de granița cu Botoșani. Localitățile Santa Mare, Durnești și Bădărăi, au fost introduse în zona de protecție și supraveghere. Una dintre măsurile ce necesită implementate cât mai urgent este eliminarea populației de mistreți de pe fondul cinegetic 23 Călărași, aflat în administrarea asociației de vânători și pescuit Vidra.

Autoritățile sanitar veterinare vor demara și inventarierea întregului efectiv de porcine din cele trei localități și vor verifica starea amimalelor.
Se face un nou apel către populație, ca la orice semn de boală să fie anunțat medicul veterinar iar în plus să respecte o serie de reguli.

În anul 2019, în zona porcului domestic s-au înregistrat peste 300 de animale moarte, iar la 42 dintre acestea s-a conformat virusul pestei porcine. În exploatațiile comerciale de pe raza județului Botoșani nu s-au înregistrat cazuri de pestă porcină africană. În privința porcilor mistreți, au fost vânați aproape 1000 de porci iar în urma analizelor de laborator 17 dintre ei au fost depistați cu pestă. Alți 131 de mistreți au fost găsiți morți din care 83 cu pestă porcină.

Citeste si:

Facebook Comments