VIDEO! Statistici alarmante: adolescenții din Botoșani beau,fumează și se droghează

Botoșaniul, în topul județelor cu cei mai mulți consumatori de alcool din rândul adolescenților! Aproape 90% dintre tinerii din liceele și școlile profesionale botoșănene au consumat alcool cel puțin o dată în viață, 50% dintre ei au fumat, iar 5% au cosumat droguri! Asta indică un studiu efectuat în 13 unități de învățământ de către reprezentanții Agenției Naționale Antidrog.

Deși situația este dezastruoasă, la Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog există doi angajați, un director și un subordonat care ar trebui să meargă din școală în școală și să le explice elevilor riscurile la care se supun dacă consumă droguri, alcool sau tutun.

Tinerii din Botoșani au pornit pe o pantă greșită. Moda periculoasă a consumului de alcool, a fumatului și a drogurilor, s-a răspândit printre liceeni. Cei mai mulți au recunoscut asta când au completat chestionare în cadrul unui studiu. Prin tragere la sorți, au fost selectate 13 unități de învățământ iar chestionarele au fost aplicate unui număr de aproximativ 750 de elevi. Statisticile au fost prezentate la ședința Autorității Teritoriale de Ordine Publică.

Dacă la consumul de alcool în rândul minorilor, Botoșanilul este pe loc fruntaș, ne situăm sub media pe țară la consumul de droguri. Chiar și așa, în anul 2018, au apărut primele prezentări în Unitatea de Primiri Urgențe a consumatorilor de droguri de mare risc.

În afara unor cifre, unor statistici îngrijorătoare și a unor părinți disperați, autoritățile comepetente nu pot decât să împartă pliante și să le spună frumos elevilor că nu este bine să fumeze, să consume alcool și droguri. Pentru cei care au picat deja în capcana viciilor și vor totuși să se trateze, singura soluție este spitalul de psihiatrie pentru că la Botoșani nu există un centru special de tratare.

Prevenția în unitățile școlare este acoperită de doar doi oameni cu câteva materiale informative. De asta, au aflat astăzi cu surprindere și membrii ATOP care chiar s-au amuzat.

Planuri sunt și poate vor fi și puse în practică, înainte ca numărul consumatorilor de droguri din rândul adolescenților să crească și mai mult.

Citeste si:

Facebook Comments