VIDEO! Sute de botoșăneni cu viroze și pneumonii

A început sezonul virozelor. Răcirea vremii a venit la pachet cu sute de cazuri de viroze și pneumonii la Botoșani. Într-o singură săptămână s-au prezentat la medic peste 1200 de botoșăneni cu simptome de răceală și alți aproape 300 cu pneumonie. Cele mai multe astfel de cazuri au fost constatate la copii.

Pentru că sezon rece abia a început, medicii vin cu o serie de recomandări care vă vor ajuta să preveniți îmbolnăvirile.

Vremea rea a îmbolnăvit sute de botoșăneni în doar o singură săptămână, iar cei mai afectați de aceste boli de sezon sunt copiii. Dintr-un total de 1215 cazuri de pacienți care au ajuns la medic cu viroze, 775 sunt copii cu vârste cuprinse între 0 și 14 ani. Pentru că răcelile se transmit ușor de la o persoană la alta, medicii recomandă părinților să nu își ducă copii la șoală dacă sunt bolnavi.

Dacă situația se complică, iar starea copilului se înrăutățește cel mai bine ar fi ca părintele să se prezinte cu cel mic la medicul de familie. Este foarte important ca părinții să facă diferența dintre viroză și gripă.

În acest caz, spun medicii, este bine să ne hidratăm foarte mult, să luăm tratament simptomatic și să mâncăm fructe și legume bogate în vitamina C. În caz de răceală sau chiar gripă, nu se recomanda tratamentul antibiotic. Acesta ar putea face mai mult rău decât bine pacientului.

Antibioticele în caz de gripă pot fi prescrise doar de medic dacă boala se complică cu o suprainfecție cu pneumococ, streptococ sau stafilococ.

Pentru a preveni aceste boli de sezon, medicii ne sfătuiesc să purtăm măști de unică folosință de la farmacie, să ne îmbrăcăm corespunzător, să evităm contactul cu persoanele suspecte, care tușesc sau strănută și să avem foarte mare grijă ca în alimentația noastră să introducem fructe și legume bogate în vitamina C, pentru a ne mări imunitatea. Igiena mâinilor este de asemenea esențială pentru a ne menține sănătoși.

Nu trebuie uitat nici vaccinul antigripal. La Direcția de Sănătate Publică au ajuns în prima tranșă 6000 de fiole de vaccin, dintr-un total de 28.000 solicitate. Fiolele antigripale pot fi însă achiziționate și din farmacii. Măsuri de siguranță pentru prevenirea răspândirii virozelor și pneumoniilor vor fi luate și la Spitalul Județean Mavromati.

Față de săptămâna trecută numărul cazurilor de viroze respiratorii este într-o ușoară creștere. Din fericire, nu a fost înregistrat niciun caz de gripă în această săptămână.

Citeste si:

Facebook Comments