VIDEO! Titlu de onoare pentru doi botoșăneni în uniformă

În cartea de onoare a cetățenilor simbol ai Botoșanilor, stau de ieri două nume noi. Este vorba despre doi militari botoșăneni cu numeroase misiuni în Afganistan, pe care societatea i-a răsplătit cu titlul de cetățean de onoare. Unul dintre cei doi, copleșit poate de încărcătura momentului,
a făcut însă un gest deloc demn de un om ce ar trebui să fie exemplu în societate.

Povestea celor doi militari o puteți urmări în materialul următor.

Deși pe plan local, activitatea militarilor poate nu este atât de vizibilă, iar cetățenii de rând pot vedea uniformele doar la momente festive și defilări militare, printre acești oameni sunt eroi care și-au pus siguranța, familia și chiar viața, pe plan secund și au plecat în misiuni de unde nu aveau siguranța că s-ar mai putea întoarce teferi sau chiar nu s-ar mai putea întoarce.

Unul dintre acești militari este colonelul Lucian Sandu, fost comandant al Garnizoanei Botoșani și al Batalionului 335 Artilerie/Brigada 15 Mecanizată ”Podu Înalt”. A purtat cu demnitate uniforma timp de trei decenii iar pentru profesionalism și devotament, societatea botoșăneană l-a recompensat cu titlul de cetățean de onoare.
Vorbe alese despre acest om brav al orașului a avut generalul Ioan Manci .

Cel de-al doilea titlu de cetățean de onoare a fost înmânat locotenentului colonel Sorin Ioan Ciobanu. Înainte de debutul evenimentului festiv ce a avut loc în sala Primăriei, militarul a avut, cel mai probabil, scăpări emoționale, ce l-au condus la un gest lipsit total de politețe și deloc demn pentru un om ce se dorește a fi exemplu în societate. Îngrijorat că a rămas fără scaun în sală, colonelul Ciobanu a invitat două femei să părăsească locurile pentru a fi ocupate de el și de către un alt militar. Trecând însă peste acest aspect rușinos, locotenentul colonel Sorin Ioan Ciobanu are la activ șase misiuni externe în Afganistan, deși are doar 42 de ani.

Colonelul Sergiu Balanovici a rostit un laudațio despre cariera militarului Sorin Ioan Ciobanu.

Cele două distincții au fost oferite, cu doar două zile înainte de ” Ziua Armatei”. Ceremonialul militar va fi organizat vineri, 25 octombrie, începând cu ora 10.15, cu depuneri de coroane la Monumentul ”General Gheorghe Avramescu”, din Piața cu același nume. La ora 11.00, la Monumentul Eroilor Botoșăneni din cel de-al Doilea Război Mondial, prefectul Șlincu, însoțit de comandantul Garnizoanei de Onoare, va trece în revistă garda de onoare. Ulterior, va avea loc oficierea unui scurt serviciu religios.

Pentru buna desfășurare a evenimentului, traficul rutier va fi restricționat în zona Monumentul Eroilor Botoșăneni, respectiv intersecția dintre Strada Cuza Vodă și Calea Națională, precum și pe străzile adiacente monumentului.

Citeste si:

Facebook Comments