VIDEO! ”Ucigașul tăcut” afectează tot mai mulți botoșăneni

Stresul ne îmbolnăvește! O spun medicii pe mâinile cărora ajung din ce în ce mai mulți botoșăneni cu probleme de sănătate. Iar una din bolile grave și extrem de grele cauzate de acest factor, dar și de o alimentație haotică este diabetul. ”Ucigașul tăcut” afectează tot mai mulți oameni, de la copii cu vârste fragede până la bătrâni care se apropie de 100 de ani.

De ziua Mondială a Diabetului, specialiștii atrag atenția asupra depistării precoce a acestei boli cumplite și totodată oferă sfaturi prețioase apropiaților pacienților diagnosticați cu diabet despre ce trebuie să facă atunci când cei dragi se simt rău.

Diabetul face din ce în ce mai multe victime în județul Botoșani, Tot mai mulți oameni, de diferite vârste sunt diagnosticați cu această boală grea, pe care medicii o numesc ”ucigasul tăcut”. Numai în acest an, în primele 9 luni 1156 de botoșăneni au fost diagnosticați cu diabet, dintre aceștia 260 fiind dependenți de insulină.

În județul Botoșani sunt aproximativ 13.000 de pacienți aflați în evidențele medicilor cu diabet de tip 1 și 2. Din păcate, boala afectează și copii, 50 de minori fiind diagnosticați cu această boală. Cel mai mic pacient are doar un an, iar cel mai în vârstă a aflat că are diabet la 90 de ani. Medicii spun că numărul cazurilor a crescut semnificativ în ultimii 10 ani și din păcate numărul medicilor este tot mai mic.

Stresul, grijile cotidiene, dar și alimentația sunt principalii factori care pot declanșa acestea boală.

La nivel național a fost demarată o campanie de informare, iar tema din acest an este ”Diabetul, o problemă și a familiei”. Specialiștii spun însă că nu doar cei din casă trebuie să știe cum să reacționeze atunci când un bolnav e diabet suferă o criză, ci și colegii de serviciu, dar mai ales colegii copiilor de la școală și profesorii.

Este extrem de important ca cei din jur să intervină urgent când un copil suferă o astfel de criză, spun medicii.

Medicul Alin Atudoroaie spune că însă că se poate duce o viață normală și cu această boală, dacă sunt respectate cu strictețe indicațiile specialiștilor.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului, marcată pe 14 noiembrie, botoșănenii care și-au făcut cumpărăturile de la două hypermerketuri cunoscute din apropierea gării au avut ocazia să își măsoare gratuit glicemia. Unii dintre ei au avut neplăcuta surpriză să afle că sunt suspecți de diabet.

Medicul Cornel Saradan a subliniat astfel importanța implementării unui program național de depistare precoce a diabetului zaharat. El a propus ca probele să fie recoltate de către medicii de familie în luna de naștere a pacientului.

Citeste si:

Facebook Comments