VIDEO! Umilință administrată elevilor săraci de la țară

Elevii săraci de la țară încasează o nouă umilință de la statul român. După ce au rămas, câteva luni fără acces la educație, sute de copii riscă să rămână cu situația școlară neîncheiată. Singura lor vină este că s-au născut într-o familie săracă de la țară, din nordul Moldovei. În fața acestei situații aberante, autoritățile au dat din nou dovadă de un hei-rupism inutil. Le-au dat copiilor din familii nevoiașe, tablete pe care aceștia nu au habar să le folosească, inclusiv în zone fără semnal la telefon sau internet. Cu aceste dispozitive, acești copii oropsiți ar fi trebuit să învețe în două săptămâni ce nu au reușit în câteva luni de pandemie. Vă invităm să urmăriți un reportaj tulburător despre o nouă frecție la piciorul de lemn al educației botoșănene din mediul rural.

În județul Botoșani, sute de elevi nu au avut acces la educație în pandemie. Majoritatea sunt din mediul rural, din sate îndepărtate sau rupte de civilizație. Fie nu au avut semnal la internet, fie nu aveau nici măcar un telefon inteligent, capabil să îi ajute să facă orele online. Pe lângă materia pierdută, acești copii, fără nicio vină, riscă să rămână și cu situația neîncheiată.

Pe scurt condamnați în continuare la lipsă de educație, sărăcie și abandon școlar. Reprezentanții Inspectoratului Școlar spun că în această situație au ajuns sute de copii.

În fața acestei situații absolut aberante, autoritățile centrale au venit cu niște măsuri hei-rupiste și parțial ineficiente. Mai precis, deși situația acestor elevi era cunoscută din primăvara anului trecut, abia cu două săptămâni înainte de terminarea anului școlar, reprezentanții Guvernului s-au gândit să trimită tablete copiilor săraci de la țară.

Pe scurt, în două săptămâni, acești elevi ar trebui să recupereze materia din cele câteva luni pierdute și să-și scoată media la obiectele de studiu, inclusiv la matematică. Ba chiar, inclusiv unii reprezentanți ai școlilor de la țară văd problema ca și rezolvată odată cu distribuirea tabletelor, săptămâna trecută.

De exemplu, în câteva sate din comuna Ungureni au fost împărțite tablete copiilor cu risc de abandon și neîncheierea situației școlare. La aceștia se adaugă și alți elevi care nu au intrat la orele online în timpul pandemiei.

Distribuirea tabletelor, pentru îngrășarea porcului în Ajun, nu au rezolvat nici pe departe situația. Multe familii sărace s-au trezit cu tablete scumpe în mână și atât. Habar nu au să le folosească și în multe cazuri nici măcar nu au semnal la internet.

De exemplu familia Prodan, din satul Borzești, comuna Ungureni, are 10 copii. Dintre aceștia trei merg la școală. Nu au făcut nicio oră online fiindcă nu au avut pe ce și pe deasupra nici semnal. Au primit tablete, dar acest lucru nu le-a schimbat cu nimic soarta școlară.

Părinții spun că s-au chinuit ore în șir să acceseze link-urile trimise dar nu au reușit. Nici nu ar fi avut cum, fiindcă până acum nu au beneficiat de o tehnologie asemănătoare. În concluzie, copiii, cu tot cu tabletele statului, tot atâtea ore online vor face ca și până acum.

Mai mult decât atât, familia Prodan a fost anunțată că dacă o singură tabletă se strică, vor trebui să plătească contravaloarea. Adică 1.000 de lei. De frică, oamenii țin mai mult tabletele în cutie.

În aceeași situație se află mulți elevi din zonă, mărturisesc și alți săteni. Niciunul nu ar fi reușit să se conecteze pe noile tablete. În concluzie, tot nu pot face orele online.

Mai mult decât atât, tabletele oferite în sat celor care nu au intrat la orele online, a băgat zâzanie între săteni. Cei care s-au chinuit să învețe pe telefoane, cu semnal slab, neperformante sau sparte sunt revoltați că ei sunt lăsați să se chinuie în continuare în timp ce alții au primit dispozitive performante.

De exemplu, familia Matei este scandalizată de faptul că fiica lor, premiantă în clasa a VI a nu a primit tabletă, deși are rezultate foarte bune la învățătură. Părinții susțin că este lăsată să învețe pe telefoane sparte sau împrumutate.

Mai mult decât atât părinții fetei spun că autoritățile le-au promis tablete abia în etapa a doua și că nu au primit nici bonurile de 500 de lei pentru achiziția unui dispozitiv.

Copila din Ungureni, spune că efortul său de a obține rezultate bune s-a dublat din cauza dispozitivelor neadecvate și susține că a pierdut suficientă materie.

De altfel până și profesorii și directorii de școli recunosc că elevii care nu au avut acces la orele online nu pot recupera materia în două săptămâni, fiind nevoie de programe susținute de recuperare abia după ce reîncepe școala în sistem clasic.

Mai mult decât atât, sunt părinți care susțin că au văzut o situație de-a dreptul scandaloasă. Mai precis, au fost tablete care erau stricate, cu display spart sau care nu se deschideau. Toate pentru elevii săraci din rural.

Citeste si:

Facebook Comments