VIDEO! Un brand istoric al Botoșaniului renaște la Ștefănești

Un brand istoric, unicat, dispărut de mai bine de cinci decenii renaște în nordul extrem al județului. Prin intermediul Universității Alexandru Ioan Cuza, la Ștefănești, un conac vechi de peste o sută de ani va fi transformat în stațiune de cercetare științifică în domeniul viticulturii. În această locație va fi produs și renumitul vin al lui Cuza, o delicatesă bahică cu o tradiție seculară pe malurile Prutului, pierdută în anii comunismului.

Până acum cinci decenii pe malurile Prutului, în zona Ștefăneștiului, viticultura era una dintre ramurile agricole de bază ale localnicilor. Aici a luat naștere, acum câteva secole, un vin roșu cu un renume aparte. Se spune că era preferatul domnitorului Alexandru Ioan Cuza dar și a celebrului muzician cu rădăcini botoșănene, George Enescu.

Astăzi, vinul lui Cuza, cum a ajuns cunoscut mai ales la începutul secolului XX, este doar o amintire, tradiția pierzându-se în anii comunismului. Localnicii, printre care și profesorul de limba română, Constantin Timofte, încă îi mai știu povestea.  

Există însă șanse mari ca renumitul vin al lui Cuza să renască la Ștefănești. Și asta după ce conducerea Universității Alexandru Ioan Cuza de la Iași a decis să amenajeze o stațiune de cercetare științifică și practică studențească, în domeniul viticol, la Ștefănești.

Stațiunea de cercetare va fi amenajată într-un vechi conac de la Ștefănești, astăzi în paragină. Rectorul universității spune că în primăvară vor începe lucrările la consolidarea conacului.

Conacul are o vechime de aproximativ o sută de ani și a fost o adevărată bijuterie arhitectonică, servind drept centru adminisrativ în perioada interbelică.

Profesorul Constantin Timofte spune că inaugurarea unei stațiuni științifice la Ștefănești dar și salvarea superbului conac ar reprezenta un plus uriaș pentru comunitatea locală.

Universitatea Alexandru Ioan Cuza are intenția de a deschide și o filială în municipiul Botoșani cu mai multe specializări printre care Litere, Drept sau Administrație Publică.

Citeste si:

Facebook Comments