VIDEO! Unul dintre cele mai importante genii ale Botoșaniului, comemorate

În noaptea de 27 spre 28 iunie, acum 102 ani, se stingea după o lungă suferință, unul dintre cei mai geniali botoșăneni. Este vorba despre pictorul Ștefan Luchian, supranumit și poetul plastic al florilor, unul dintre cei mai mari artiști români. Născut pe meleagurile Ștefăneștiului, marele pictor a fost omaginat astăzi atât în orașul natal dar și în municipiul Botoșani, cu o serie de acțiuni inedite, inclusiv cu o uriașă frescă murală realizată de copii în amintirea marelui pictor.

Trecerea în lumea de dincolo a marelui pictor Ștefan Luchian a fost comemorată la Botoșani cu trei zile de manifestări dedicate memoriei artistului născut la Ștefănești, județul Botoșani. Primele activități au fost organizate marți și miercuri în orașul natal al pictorului.

Astăzi, la casa memorială a lui Ștefan Luchian din municipiul Botoșani, situată în fosta locuință a familiei Ciomac a fost organizată o acțiune inedită. Mai precis zeci de copii au fost invitați și îndemnați să picteze unul dintre pereții casei memoriale.

Micuții au pictat cu spor, fiind impresionați mai ales de faptul că pot în sfârșit da culoare pereților fără să fie pedepsiți. Pentru a le stimula inspirația, au avut parte și de un acompaniament muzical pe măsură.

După ce au terminat de pictat micuții pictori au avut parte de numeroase surprize în beciul casei.

Ștefan Luchian a fost unul dintre cei mai importanți pictori români. S-a născut în anul 1868, în orașul Ștefănești. După o viață trăită din plin,mai ales din punct de vedere artistic, Ștefan Luchian s-a îmbolnăvit grav, de scleroză multiplă și a murit în anul 1916, la București.

Citeste si:

Facebook Comments