VIDEO! Vieți împovărate de ape la Coșula

La omul sărac nici boii nu-i trag. Peste 40 de săteni din Coșula, majoritatea bătrâni și nevoiași au fost practic sărăciți de inundațiile din luna iunie. Oamenii au casele distruse de apele pârâului Miletin și își duc viața între containerele modulare oferite de stat și curțile răvășite de furia apelor. Cei mai mulți trăiesc cu frica în sân iar cu banii primiți astăzi de la Guvern, nu pot să-și repare nici măcar acoperișurile darămite să-și facă locuințe mai trainice.

Somax Tv vă invită să urmăriți un reportaj tulburător despre viața în calea apelor, dominată de frică, lacrimi și neputință.

În luna iunie, la Coșula, apele umflate de ploaie ale Miletinului i-au făcut pe sătenii din Pădureni și Buda mai săraci decât au fost vreodată. Gospodăriile au fost inundate, animalele de talie mică omorâte iar viața oamenilor transformată într-un coșmar. Cristina Tararaș, din Pădureni își aduce aminte cu groază, cum, într-o noapte s-a trezit practic luată de ape, direct din pat. Și-a luat cei trei copii și a fugit speriată acolo unde șuvoaiele nu reușeau să ajungă.

Casa, făcută din furci, a fost aproape distrusă. O parte a grinzilor de susținere s-au rupt iar casa s-a înclinat. Femeia își vizitează cu teamă casa.

Cu casa distrusă s-a trezit și tanti Mariana Ciofu, o femeie trecută de 60 de ani. Apele i-au prăpădit singurul acoperiș care-l mai avea deasupra capului.

De altfel ca și nea Toader toți cei loviți de inundații trăiesc sub umbra fricii. Primăria le-a oferit locuințe modulare, niște containere cu două paturi și câte-un aragaz. Locuri unde se pot adăposti și unde își pot trăi în continuare sărăcia și tristețea. De altfel viața lor, de la inundații se scurge între muncile câmpului, drumurile triste către gospodăriile afectate și seara către module.

Astăzi, o parte a celor 43 de familii afectate de inundații au primit de la Guvern despăgubiri. Cei care au avut avariat mai mult de 50% din casă au primit 10.000 de lei, iar ceilalți care au avut pagube mai mici, 5000 de lei. Cu toate acestea, oamenii spun că banii nu le ajung nici măcar pentru un acoperiș.

La Coșula peste 43 de case și gospodării au fost afectate de inundații. Reprezentanții Primăriei au anunțat că vor face lucrări de ridicare a malurilor și de protejare a locuitorilor de posibilele viituri.

 

Citeste si:

Facebook Comments