VIDEO! Viitori analfabeți funcțional, rodul indiferenței

Mai bine la coada vacii și la sapă decât pe băncile școlii. Aceasta este filosofia de viață care bântuie satele județului Botoșani chiar și în plin secol XXI. Mii de școlari, deși aflați în pragul examenelor naționale, sunt folosiți drept ajutoare în agricultură și zootehnie, de familii care nu par să dea doi bani pe școală dar și pe șansa acestor copii la o viață normală și civilizată. Iar rezultatele la evaluarea națională, în mediul rural, sunt o oglindă grăitoare a acestei realități crunte. Mai bine de o treime din școlari nu au reușit să obțină nici măcar nota 5 la Evaluarea Națională.

Un copil de numai 14 ani a adormit cu capul pe bancă în timpul unei probe la examenul de capacitate,iar motivul este de-a dreptul incredibil. Școlarul a cedat după ce a fost nevoit, de la trei dimineața, să mulgă zeci de vaci.

În nord-estul țării, procentul analfabetismului funcțional în zona rurală se duce către 70%

Din nefericire este o realitate cruntă a Botoșaniului secolului XXI, județ dintr-o țară membră a Uniunii Europene. De altfel, sute de astfel de copii au ajuns total nepregătiți la unul dintre cele mai importante examene ale vieții lor de școlar. Majoritatea au luat note de 1, 2 și 3, ajungând în topul rușinii naționale. Și asta pentru că în loc să învețe și să fie încurajați să citească, au fost puși să muncească la câmp sau în grajduri.

De altfel părinții, la rândul lor oameni cu puține clase, au o filosofie de viață de-a dreptul stupefiantă pentru anul 2018. Aceștia preferă să-și vadă copiii la coada vacii decât pe băncile școlii. Majoritatea au viitorul mărginit la orizontul sătesc, al subzistenței.Oamenii din satele Botoșaniului recunosc această realitate sinistră. Copiii de 1, 2 sau 3 la Evaluare, fie sunt prea săraci pentru a-și putea permite să meargă la școală, fie au părinții plecați și nu are cine să-i supravegheze. Alții, așa cum deja ne-au mărturisit profesorii, sunt trimiși direct la muncile câmpului.

Analfabetismului funcțional, o realitate alarmantă 

Rezultatele la Evaluarea Națională în mediul rural sunt oglinda perfectă a acestei realități. Peste 80 de elevi au luat între 2 și 3 la ambele probe, în jur de 20 între 1 și 2, iar o treime din cei înscriși la examen, majoritatea din mediul rural, nu au reușit să obțină nici măcar nota 5. Tocmai de aceea anul acesta procentul de promovabilitate a scăzut.

Școlile cu rezultate slabe vor fi monitorizate, spun șeful de la Inspectorat. Chiar și așa, monitorizările vor avea același efect ca până în prezent. Mentalitățile rămân aceleași iar sărăcia se adâncește în ciuda creșterilor economice visate de parlamentari. Elevii de 1 și 2 ai satelor botoșănene, care adorm cu capul pe masa de examen, sunt oglinda unei societăți sărăcite și din ce în ce mai puțin educate.

 

Citeste si:

Facebook Comments