Vor să iasă mai repede la pensie

Botoșănenii se grăbesc să iasă la pensie.

După ce penalizările pentru pensia anticipată au fost reduse, botoșănenii s-au grăbit să își depună dosarele pentru a beneficia de ea. Mulți dintre ei s-au declarat însă nemulțumiți că banii pe care îi vor primi nu reprezintă nici măcar jumătate din salariul pe care îl aveau.

Reducerea penalizărilor pentru cei care ies la pensie anticipat a dus la creşterea numărului de dosare primite de Casa Judeţeană de Pensii.

Astfel, dacă înainte de schimbarea normelor, în luna august, se primeau în medie 82 de dosare lunar, după modificarea acestora s-a ajuns la o medie de 120 de dosare lunar.

Părerile botoșănenilor sunt împărțite. Unii s-au grăbit să își depună dosarele și consideră scăderea penalităților o decizie foarte bună.

Alții, însă, sunt dezamăgiți că banii pe care îi vor primi dacă dosarul se va aproba sunt foarte puțini și nu vor ajunge nevoilor lor. Sunt indignați că după zeci de ani de muncă, sunt răsplătiți cu o pensie de mizerie.

În România zilelor noastre după aproximativ 40 de ani de muncă, majoritatea pensionarilor primesc o pensie de aproximativ opt milioane.

Condițiile principale pentru a putea beneficia de pensia cu anticipare țin de vârstă și vechime. Pensia anticipată parţială poate fi cerută cu maximum cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, însă opţiunea este valabilă doar pentru persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare. Pentru bărbaţi, vârsta de pensionare este de 65 de ani, iar stagiul complet de cotizare de 35 de ani.

Pentru femei vârsta de pensionare este de 60 de ani şi şase luni, iar stagiul complet de cotizare de 30 de ani şi şase luni.

Citeste si:

Facebook Comments