Vreme rea la Botoșani

Cod portocaliu de ploi

Cod portocaliu de ploi în județul Botoșani. Valabilitatea acestui cod este până miercuri, la ora 18. Ce mai probabil însă, codul portocaliu se va transforma în cod galben de ploi ce va fi valabil până joi, în jurul orei 21. Astfel, în județele Suceava, Botoșani, Neamț, Iași, Bacău, Vaslui, Vrancea şi Galați se vor cumula cantități de apă ce vor depăși 25…30 l/mp şi pe arii restrânse 50 l/mp.

Meteorologul de serviciu de la Stația Metei Botoșani, a anunțat că miercuri, în jurul amiezii, cantitățile de apă căzute depășesc în unele zone 62 de litri pe metrul pătrat.

Tot până miercuri la amiază, la Stația Meteo de la Botoșani se înregistraseră 44 de litri pe metrul pătrat la Avrămeni și 37 de litri pe metrul pătrat la Santa Mare.

Vestea bună este că aceste ploi sunt «liniștite» și, în consecință, nu vor provoca inundații. Fapt confirmat și de reprezentanții ISU Botoșani, care au anunțat că în aceste zile de cod portocaliu și, ulterior, cod galben, nu au fost solicitați de către populație sau autoritățile publice locale.

Şi hidrologii au instituit o nouă avertizare care vizează şi judeţul Botoşani.

Pe lângă Codul Galben de inundații, care va ieşi din vigoare mâine, la ora 21 şi care vizează afluenţii râului Prut, hidrologii au emis şi Cod Portocaliu pe Jijia – bazin superior şi afluenţi, atenţionare care va fi valabilă tot până joi, la ora 14.

În intervalul menţionat vor putea avea loc scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de apărare.

După cum spun fermierii din județul Botoșani, aceste ploi, chiar dacă târzii, sunt binevenite pentru agricultură pentru că, fiind ploi liniștite, solul are capacitatea de a prelua aceste cantități mari de apă.

Citeste si:

Facebook Comments