VIDEO! Zilele Babei Dochia

Potrivit tradiției populare, între 1 și 9 martie, sunt Babele sau Zilele Babei Dochia, cele mai capricioase zile din an.

În jurul acestui personaj mitologic transformat în stană de piatră pe muntele Ceahlău, s-au format o serie de legende. Legende pe care unii botoșăneni aleg să le creadă, iar alții nu.

Babele reprezintă simbolul dintre anul vechi și anul nou, dintre iarnă și vară. Se spune că în aceste zile baba Dochia își împlinește zilele urcând muntele cu turma ei de oi, iar zilele sunt înselatoare precum caracterul acesteia.

O legendă ne-o întruchipează pe Baba Dochia drept o bătrână ursuză care își oropsea nora, până când convinsă că a venit primăvara decide să plece cu oile la munte.

O altă legendă spune că a fost transformată în stană de piatră după ce l-a supărat pe zeul intemperiior Gebeleizis la daci.
În jurul acestor zile s-au creat obiceiuri și superstiții cu privire la anul ce va urma.

Astfel, fiecare dintre noi trebuie să își aleagă o babă și în funcție de cum va fi vremea respectivă, așa vor fi și zilele noastre pe tot parcursursul anului.

Dacă unii botoșăneni aleg să țină cont de aceste superstiții,alții spun că nu li s-a întâmplat să se potrivească până acum ziua aleasă cu anul ce a urmat.

Legenda Babei Dochia este susținută de rocile din munții Ceahlău, mărturie vie a acestui mit românesc.

Citeste si:

Facebook Comments