Zilele Eminescu. Ediția ianuarie 2019

Zilele Eminescu. Ediția ianuarie 2019

Memorialul Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii Mihai Eminescu organizează pe 15 ianuarie 2019 Zilele Eminescu.

Manifestările dedicate aniversării a 169 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu vor debuta la ora 10.30 cu un Te Deum ținut la biserica familiei Eminovici din Ipotești și depuneri de coroane la statuia poetului de la Memorial.

La ora 11.00, în Amfiteatrul „Laurențiu Ulici” de la Biblioteca Națională de Poezie „Mihai Eminescu” din Ipotești, prof. dr. Mircea A. Diaconu, cercetător la Memorialul Ipotești, îl va evoca pe poetul Emil Brumaru, care s-a stins din viață pe 5 ianuarie 2019. După acest moment de comemorare, la ora 11.10, prof. dr. Bogdan Crețu va susține conferința Eminescu, azi.

Poetul național” și paradigma „transnațională”. Conferința va fi urmată de Dialoguri poetice: Ioan Es. Pop, Cosmin Perța, Dan Sociu, o discuție despre poezia română contemporană și relația acesteia cu opera lui Mihai Eminescu, însoțită de un recital al poeților invitați. În programul Zilelor Eminescu au fost incluse și semnale editoriale: Valentin Ajder și Vianu Mureșan se vor referi la aparițiile recente de la Editura Eikon (București), iar Lucian Vasiliu va prezenta cele mai noi titluri ale Editurii Junimea (Iași).

Evenimentele de omagiere a poetului vor continua în Sala de expoziție „Horia Bernea” a Centrului Național de Studii Mihai Eminescu, unde, la ora 13.10, vor avea loc vernisarea expoziției Îngeri la Ipotești, cu lucrări ale pictorului Liviu Șoptelea, și un recital de muzică clasică susținut de cvartetul Phoebus din Botoșani.

În seara zilei de 15 ianuarie, la ora 17.00, în Sala de spectacole a Casei de Cultură a Tineretului din Botoșani, se vor decerna Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opus Primum (ajuns la ediția 21) și Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opera Omnia (ediția a 28-a).

Citeste si:

Facebook Comments