VIDEO! Ziua Mondială a Sănătății Orale

Prea puţini bani, prea puţini medici în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate şi niciun program naţional de prevenţie, aşa se prezintă în 2018 situaţia stomatologiei din ţară şi judeţ. Şi asta de mult timp, spune preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti din Botoşani, prezentă azi într-o conferinţă de presă cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii Orale.

Pe ultimul loc în Europa. Aici se situează România la sănătatea orală. În judeţul Botoşani situaţia este şi mai gravă, cu atât mai mult cu cât, mulţi copii, spun medicii dentişti, nici măcar nu ştiu cum arată o periuţă de dinţi. În aceste condiţii, finanţarea este mult decât insuficientă.

Doar câteva zeci de medici botoşăneni au contract cu Casa de Asigurări iar sumele pe care le primesc nu sunt de ajuns nici măcar pentru câteva consultaţii pe zi. De fapt, cam tot într-o zi se şi termină.

Mai mult, în prezent nu există niciun program naţional de prevenţie în acest domeniu. Iar cabinetele şcolare de medicină dentară s-au tot desfiinţat, rând pe rând. Unul singur a mai rămas în tot judeţul şi acela cu un singur medic. În aceste condiţii, cerinţa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pare imposibil de atins.

Pentru acest an, medicii dentişti spun că finanţarea ar putea creşte. În curând se vor semna noile contracte cu CAS dar nimic nu este sigur deocamdată. Doar promisiuni, aceleaşi de mult timp, mai spun dentiştii.

 

Citeste si:

Facebook Comments