VIDEO! Zone de dezinfecție în punctele de frontieră

Pesta porcină africană nu a afectat până în prezent județul Botoșani, însă se fac pregătiri intense în cazuL în care județul va fi afectat. Ca element de noutate, în punctele de frontieră ar trebui amenajate zone de dezinfecție pentru autoturisme. Ministrul agriculturii, ajuns ieri în județ, a dat asigurări că fermierii vor fi despăgubiți dacă focarele de pestă vor afecta și exploatațiile porcine de la Botoșani.

Mai multe județe din țară au fost afectate de pesta porcină africană, fapt ce conduce la dezastru economic pentru crescătorii de animale. Pentru că pericolul este iminent, se fac pregătiri intense și la Botoșani de aproape doi ani de zile. Directorul Direcției Sanitar Veterinare s-a deplasat la Tulcea, unde pesta porcină face ravagii.

S-a întocmit un nou plan de măsuri ce cuprinde informații necesare atât pentru populație cât și pentru intervenția în cazul apariției unui focar. În acest sens, proprietarii de porci au o serie de obligații.

La nivel național s-a constituit un comitet care gestionează toate focarele de pestă porcină din țară. Directorul DSVSA a rămas surprins să afle despre o serie de măsuri pe care nu el luase în calcul. Informațiile au venit prin intermediul directorului Direcției Agricole.

Ajuns în cursul zilei de ieri la Botoșani pentru inaugurarea unor pompe de irigații de la Stânca, ministrul agriculturii a precizat că și la nivelul ministerului pe care îl conduce s-au luat deja măsuri de ajutorare a fermierilor ale căror animale au fost afectate.

Orice semn de boală se observă la porcii din gospodării, trebuie comunicat de urgență medicului veterinar în vederea luării măsurilor ce se impun.

Citeste si:

Facebook Comments